Heredity and evolution Worksheet-12

Heredity and evolution Worksheet-12

 

  1. Some species of dinosaurs had feathers, although they could not fly using the feathers. What was the purpose of this adaptation by some of the reptiles?

A. Providing adaptation in the limb

B. Providing insulation in cold weather

C. Providing skin folded stretch in arms

D. None of these

 

  1. The given figures show the wings of two animals with analogous organs. Identify them.

A. Dinosaur and bird                   B. Bat and insect

C. Bat and bird                             D. Insect and bird

 

  1. During the early stages of development, the embryos of reptiles, birds and mammals look very similar. This suggests that reptiles, birds and mammals:

A. Have evolved from common ancestor

B. Live in the same types of environment

C. Have undergone parallel evolution

D. Are no longer undergoing evolution

 

  1. Fossils are remains of extinct organisms buried and preserved by natural processes. Which of the following are the methods of fossilization?

A. Impressions                              B. Moulds and casts

C. Imprints                                    D. All of these

 

  1. Preserved traces of living organisms are called fossils. What type of fossil is shown in the figure?

A. Fossil of a tree trunk               B. Fossil of Trilobite

C. Fossil of Ammonite                 D. Fossil of Knightia

 

  1. Who has suggested that first primitive organism arose from a collection of chemicals through a progressive series of chemical reactions?

A. Stanley Miller                           B. J.B.S. Haldane

C. C. Urey                                       D. Louis Pasteur

 

  1. Farmers have produced (or evolved) entirely different looking vegetables from wild cabbage. Below are given some evolved types along with their characteristics. Select the incorrect match among them.

A. Sterile flowers – Cauliflower

B. Swollen parts – Kohlrabi

C. Arrested flower development-Broccoli

D. Large leaves-Kohlrabi

 

  1. What types of events are typically seen in the fossil record?

A. Speciation

B. Successive change in structures

C. Extinction

D. All of these

 

  1. In which of the following animals sex is not genetically determined?

A. Humans                                     B. Snails

C. Roundworms                           D. Insects

 

  1. Which of the following statements is incorrect?

A. Darwin's theory of evolution states how life evolved from simple to more complex forms

B. Mendel's experiment gives us the mechanism for the inheritance of traits from one generation to the next

C. Darwin also explained how life began on earth in the first place

D. None of these

 

  1. Which of the following are the methods for determining the age of fossils?

A. Carbon dating method

B. Radioactive clock method

C. Potassium argon method

D. All of these

 

  1. When pea plants showing two separate traits are bred with each other, the ratio of phenotypes in F2 generation will be:

A. 1 : 2 : 1           B. 3 : 1                C. 9 : 3 : 3 : 1     D. 12 : 3 : 1

 

  1. Which of the following factors could lead to the rise of new species?

A. Genetic drift

B. Inbreeding

C. Natural selection

D. Both Genetic drift & Natural selection

 

  1. A group of population splitting into two populations, can be called two independent species only when:

A. They can interbreed with each other

B. They cannot interbreed with each other

C. They are not geographically isolated

D. None of these

 

  1. Match the traits studied by Mendel in column I with their related recessive traits in column II and select the correct option from the codes given below.

A. (a) – (i); (b) – (iii); (c) – (iv); (d) – (vi)

B. (a) – (i); (b) – (vi); (c) – (iv); (d) – (ii)

C. (a) – (v); (b) – (iii); (c) – (ii); (d) – (vi)

D. (a) – (v); (b) – (vi); (c) – (ii); (d) – (iii)

 

Answer Key:

  1. B
  2. C
  3. A
  4. D
  5. C
  6. B
  7. D
  8. D
  9. B
  10. C
  11. D
  12. C
  13. D
  14. B
  15. C