How do organisms reproduce Worksheet-3

How do organisms reproduce Worksheet-3

 

  1. Which one of the following is NOT a part of the organsystem to which the other three belong?

A. Seminiferous tubules             B. Fallopian tube

C. Epididymis                               D. Vas Deferens

 

  1. Asexual reproduction by budding is common in

A. Hydra                                        B. Planaria

C. Paramoecium                          D. Plasmodium

 

  1. Which of the following is a primary sex organ in a mammal?

A. Uterus                                        B. Ovary

C. Vagina                                        D. Mammary glands

 

  1. The ability to reproduce is lost in a female after

A. Menopause                               B. gamete formation

C. Fertilization                              D. Menstruation

 

  1. In roses, the method commonly used to produce new plants is

A. layering                                      B. tissue culture

C. Cutting                                       D. bud grafting

 

  1. At the time of entering into an ovule, the pollen tube has

A. one gamete nucleus                B. two male nuclei

C. three male nuclei                     D. four male gametes

 

  1. The fusion of a male and female gamete results in the formation of

A. egg                  B. Sperm           C. Oospore        D. Zygote

 

  1. A fertilised ovum develops into a baby in the

A. Vagina                                        B. fallopian tube

C. Uterus                                        D. Ovary

 

  1. Reproduction is described as a phenomenon by which organisms

A. increase in size

B. increase in number

C. form new tissues and organs

D. develop from zygotes

 

  1. Parthenocarpy refers to the development of fruit

A. after fertilisation

B. without fertilisation

C. union of male nucleus with antipodals

D. from the petals

 

  1. Which of the following is the site for implantation?

A. Oviduct         B. Uterus           C. Ovary             D. Vagina

 

  1. Asexual reproduction takes place through budding in

A. Amoeba                                     B. Yeast

C. Plasmodium                             D. Leishmania

 

  1. Which of the following is not a part of the female reproductive system in human beings?

A. Ovary                                         B. Uterus

C. Vas deferens                             D. Fallopian tuve

 

  1. The anther contains

A. sepal               B. Ovules           C. Carpel           D. pollen grains

 

Answer Key:

  1. B
  2. A
  3. B
  4. A
  5. C
  6. B
  7. D
  8. C
  9. B
  10. B
  11. B
  12. B
  13. C
  14. D