Probability Worksheet-1

Probability Worksheet-1

Sample space: The set of all possible outcomes of a trial (random experiment) is called its sample space

Equally likely events: Events are equally likely if there is no reason for an event to occur in preference to any other event.

 Exhaustive number of cases: The total number of possible outcomes of a random experiment in a trial is known as the exhaustive number of cases.

Favourable number of cases: The number of cases favourable to an event in a trial is the total number of elementary events such that the occurrence of any one of them ensures the happening of the event.

 

 

  1. "Equally likely" is same as _____.

A. 3/4                 B. 1/4                  C. 1/2                  D. 1

 

  1. If you pick a random letter from the word "Europe", what is the probability of picking a consonant?

A. 2/6                 B. 4/6                 C. 4/7                 D. 1/2

 

  1. Biren has 5 shirts and 3 pants. How many different shirt-pant combinations can he make?

A. 8                     B. 12                    C. 10                   D. 15

 

  1. John's supply box contains 2 red pens, 3 green pens, 6 black pens and 2 blue pens. If he picks one pen out of the box without looking, which color will most likely be picked?

       A. green             B. red                  C. black              D. blue

 

  1. Mr. Kandel is ordering a dinner table from a furniture store. His choices for ordering the table are shown in the table below. How many different combinations of wood type and table shape can Mr. Kandel choose?

A. 9                     B. 12                    C. 7                      D. 15

 

  1. What is the probability of landing on green if you spin the spinner shown below?

      

      A. 1/3                  B. 1/4                  C. 1/5                  D. ½

 

  1. If you spin once on the spinner show below, tell which event is less likely to occur.

      

A. landing on E or C                     B. landing on B or A

C. landing on A                             D. landing on F

 

  1. There are 2 brown chocolates and 3 white chocolates in a bag. You select a chocolate from the bag and toss a dice (labeled 1-6). What is the probability of getting a brown chocolate and getting number 6 on the dice?

A. 3/11                B. 1/10                C. 1/20               D. 1/15

 

  1. A number cube has numbers 1 to 6. What is the probability of tossing number 9?

A. 6                     B. 0                     C. 2                     D. 1

 

  1. What is the probability that the arrow will land on the green section in the spinner shown below?

      

A. 1/3                  B. 1/2                  C. 2/3                 D. 1/4

 

  1. If you spin the two spinners, shown in the picture below, only once, what is the probability of getting letter B and color green?

      

A. 1/3                  B. 1/5                  C. 1/6                  D. 1/2

 

  1. What is the probability of landing on green on the following spinner?

      

A. 1/4                  B. 1/5                  C. 1/6                  D. 1/2

 

  1. A box contains 4 red, 3 yellow, 4 blue, and 4 green marbles. What is the probability of taking a marble that is not yellow out of the box?

A. 4/5                 B. 3/4                 C. 1/4                  D. 3/15

 

  1. In a Two-Penny Toss game, what is the probability of getting both heads?

          A. 2/3                 B. 3/4                 C. 1/4                  D. It’s impossible

 

  1. The table below shows the tops and pants Samira has in her closet. Which of the following diagram shows the combinations Samira can wear to the office?

A.

B.

C.

D.

 

Answer Key:

(1)-C; (2)-A; (3)-D; (4)-C; (5)-B; (6)-D; (7)-A; (8)-D; (9)-B; (10)-B; (11)-C; (12)-D; (13)-A; (14)-C; (15)-B