Measurement and motion Worksheet-3

Measurement and motion Worksheet-3

 

Fill in the blanks:

  1. CGS stands for _______.
  2. The SI unit of weight is _______.
  3. The distance of something from one end to other is called _______.
  4. When an object is moving it is said to be in________.

 

Multiple -Choice Question (One Option Correct):

  1. What is the advantage of using a scale?

(A) It can be taken from one place to another

(B) It can change during measurements

(C) It is flexible

(D) None of these

 

  1. The metric system of measurement are:

(A) CGS and FPS                              (B) CGS and MKS

(C) FPS and MKS                              (D) None of these

 

  1. Light year is the unit of measurement of:

(A) Speed of light

(B) Distances between the stars and other celestial bodies

(C) Time

(D) None of these

 

  1. What is the most appropriate unit to measure the thickness of a coin?

(A) Decimeter     (B) Metre             (C) Centimetre    (D) Millimeter

 

  1. What is the most appropriate unit to measure the width of a room?

(A) Meter             (B) Centimeter    (C) Millimeter     (D) Kilometer

 

  1. What is the smallest unit of time which a wrist watch can measure?

(A) Hours             (B) Minutes         (C) Seconds         (D) Microseconds

 

  1. The SI unit of mass is:

(A) Ton                 (B) Kilogram        (C) Quintal           (D) Gram

 

  1. We will measure the weight of a sack of rice in:

(A) Gram              (B) Kilogram        (C) Litre                (D) Feet

 

  1. Rotation of the Earth about its axis is an example of:

(A) Rotational & non periodic        (B) Translational & non periodic

(C) Translational & periodic           (D) Rotational & periodic

 

  1. Which of the following is not a correct example of periodic motion?

(A) The earth rotation about its axis

(B) Motion of a pendulum

(C) Throwing of a stone from one place to another

(D) The hands of a clock

 

  1. Which of the following is in periodic motion?

(A) A freely falling body                  (B) A flying kite

(C) A moving train                           (D) Rotation of earth

 

  1. Ravi was playing basket ball. He threw the ball into the basket. The motion described by the ball is:

(A) Periodic motion                         (B) Translatory & rotatory motion

(C) Non periodic motion                 (D) None of these

 

  1. The length of a curved surface is measured by:

(A) Meter scale only                        (B) Thread only

(C) Both meter scale & thread       (D) None of these

 

  1. Width of the Block as shown in figure is:

(A) 5 cm               (B) 4 cm               (C) 4.5 cm            (D) None of these

 

  1. Which of the following statements should be used while using the symbol for a unit of a physical quantity?

(A) The symbol named after scientist should have capital letter

(B) They take plural forms

(C) They can be written in full

(D) They should be written only in the agreed symbols

 

  1. Match the following:

 

True/False:

  1. The mass of a body can never be zero.
  2. An object is said to be in motion if its position remains same with respect of time.

 

Answer key:

  1. Centimeter gram second
  2. Newton
  3. Length
  4. Motion
  5. (A)
  6. (B)
  7. (B)
  8. (D)
  9. (A)
  10. (C)
  11. (B)
  12. (B)
  13. (D)
  14. (C)
  15. (D)
  16. (B)
  17. (C)
  18. (B)
  19. (A)
  20. 1-b, 2-d, 3-e, 4-c, 5-a
  21. True
  22. False