Math workbook Grade-3


 
This workbook contains worksheets on Mixed Bag
• Addition & Subtraction, Clocks and Calendar, Decimal, Division & Multiplication, Division, Fractions & Decimals, Geometry, Measurement, Mix Review, Money, Multiplication, Numbers, Probability, Rounding & Ordering
For Grade 3 students. There are total 14 worksheets with 280+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…
 

Fractions & Decimals Worksheet-3

  1. The equivalent fraction of 5/6 having the numerator 25 is:

       A. 25/6               B. 25/36            C. 25/30            D. 30/25

 

  1. (15/45) = (?/9)

       A. 15                    B. 9                     C. 5                      D. 3

 

  1. There are four people in a room. If they cut an apple into 4 equal pieces and take 1 piece each, each has eaten what part of the apple?

       A. 1/4                  B. 1/3                  C. 1/2                  D. 1

 

  1. (1/4) + (1/2) = _____

       A. 1/4                  B. 1/2                  C. 3/4                 D. 1

 

  1. Round 1.34 to the nearest whole number.

       A. 1.3                  B. 1.34                C. 1.4                  D. 1.00

 

  1. The fraction equivalent to 1/2 is:

       A. 3/6                 B. 5/10               C. 9/18               D. all of these

 

  1. Evaluate the expression : 2(1/7) – (2/7)

       A. 1(6/7)            B. 2(3/28)         C. 1(4/21)           D. 5/(2/35)

 

  1. Which fraction is same as 0.02?

       A. 2/100            B. 1/10                C. 1/2                  D. 2/10

 

  1. Rita bought 45 strawberries and gave three-fifth of it to her friend Jahanvi. How many strawberries did Jahanvi get?

       A. 30                   B. 9                     C. 21                    D. 27

 

  1. In the word KARAN, what fractions of alphabets are made of three lines?

       A. 2/5                 B. 1/5                  C. 3/5                  D. 4/5

 

  1. What fraction of the fruits on the plate are apples?

       A. 4/12               B. 1/12                C. 5/12               D. 3/12

 

  1. What fraction represents the shaded part?

       A. 1/3                  B. 4/10               C. 1/4                  D. 10/4

 

  1. Which of these fractions is NOT equivalent to 3/12 ?

       A. 1/4                  B. 9/36               C. 1/3                  D. 6/24

 

  1. If (¼)th part is equal to 3, then (3/4)th  part is equal to:

       A. 4                     B. 6                     C. 9                     D. 8

 

  1. In the word ADDITION, which fraction represents the alphabet "D"?

       A. 1/8                 B. 1/4                  C. 2/7                 D. 3/8

 

  1. Which option shows 3/9in simplest form?

       A. 1/6                  B. 3/6                 C. 2/3                 D. 1/3

 

  1. What is the fraction of boxes (□) in two rows?

       A. 1/9                  B. 3/8                 C. 2/3                 D. 2/9

 

  1. Round 1.562 to the nearest tenths.

       A. 2                     B. 1.5                   C. 1.6                  D. 1.55

 

  1. If a collection has 40 objects, how many objects are there in 1/4 of the collection?

       A. 12                    B. 10                   C. 8                     D. 204

 

  1. The fraction equivalent to 7/28 is:

       A. 1/4                  B. 3/5                 C. 3/7                  D. 7/29

 

Answers:

(1)–C; (2)–D; (3)–A; (4)–C; (5)–D; (6)–D; (7)–A; (8)–A; (9)–D; (10)–D; (11)–D; (12)–B; (13)–C; (14)–C; (15)–B; (16)–D; (17)–C; (18)–C; (19)–B; (20)–A