Nutrition in animals Worksheet-5

Nutrition in animals Worksheet-5

 

Multiple-Choice Question:

  1. In amoeba, the food is digested by:

(A) Digestion is not required as it absorbs simple carbohydrates by its cell membrane

(B) Enzymes present in the cytoplasm

(C) By the digestive juices in food vacuole

(D) None of these

 

  1. Nutrition includes many biological processes. Which of the following is not the part of nutrition?

(A) Ingestion       (B) Inhalation      (C) Digestion       (D) Absorption

 

  1. Phosphorus in the soil comes from:

(A) Rocks            

(B) Decaying organisms                 

(C) The air           

(D) Both from the rocks and decaying organisms

 

  1. The process of taking in food from the environment is called:

(A) Ingestion                                    (B) Digestion      

(C) Assimilation                               (D) Nutrition

 

  1. Most of the digestion and absorption of the food takes place in:

(A) Stomach                                     (B) Liver

(C) Small intestine                           (D) Large intestine

 

  1. The process of breaking down food by chewing is called:

(A) Digestion                                    (B) Assimilation 

(C) Salivation                                   (D) Mastication

 

  1. Why do we get hiccups while eating?

(A) Due to spicy food

(B) Food particles enter the wind pipe

(C) Food particles enter the food pipe

(D) Any infection in throat

 

  1. In Amoeba digestion takes place in ________.

(A) Pseudopodia                              (B) Cytoplasm       

(C) Nucleus                                       (D) Vacuole

 

  1. ______ is the largest gland in the body.

(A) Pancreas                                    (B) Gall bladder           

(C) Gall bladder                               (D) None of these

 

  1. How often does the stomach move?

(A) Only when we eat                     (B) Only when we are hungry

(C) Only when we swallow             (D) Constantly

 

True/False Questions:

  1. Fungi digest their food by internal digestion.

 

Fill in the blanks:

  1. The removal of the undigested food is known as _______.
  2. Food passes down the alimentary canal through a wavelike motion controlled by involuntary muscles. This motion is called
  3. The alimentary canal begins with ________.
  4. The longest part of the digestive tract in humans is the _____ intestine.
  5. Digestion starts in _____.
  6. It is a thick walled bag and has a flattened U shape .The name of the organ is ______.
  7. The surface of the villi absorbs the ______.

 

Answer key:

  1. (C)
  2. (B)
  3. (D)
  4. (A)
  5. (C)
  6. (D)
  7. (A)
  8. (D)
  9. (B)
  10. (D)
  11. False
  12. Egestion
  13. Peristalsis
  14. Buccal cavity/ Buccalcavity
  15. Small
  16. Mouth
  17. Stomach
  18. digested food/ digested foods