Air & Water-Test-3


Air and water

  1. Which of the following gas support burning?

A. Nitrogen

B. Carbon dioxide

C. Oxygen

 

  1. Which of the following activity requires oxygen?

A. Throwing a stone

B. Burning of wood

C. Any of these

Click here for science practice tests

  1. Ram took a glass of cold water from the refrigerator and placed it on a table. After few minutes, he observed some water droplets on the outer surface of the glass. Which of the following process describes the given experiment?

A. Condensation

B. Melting

C. Evaporation

 

  1. Vivek took an unknown matter into a beaker. The matter took the shape of the beaker. Later, he transferred the matter into a measuring cylinder and it took the shape of cylinder but the volume remained the same. From the following experiment Vivek had concluded that matter is a:

A. Solid              B. Liquid            C. Gas

 

  1. Madhav poured some water in a tray and kept it in a refrigerator and after sometime he observed that water changed into ice. This process is known as:

A. Condensation

B. Melting

C. Freezing

 

  1. The layer of gases surrounding the Earth’s surface is known as:

A. Atmosphere

B. Troposphere

C. Stratosphere

 

  1. About 70% of our body contains:

A. Blood             B. Air                  C. Water

 

  1. Ice is ___ form of water.

A. Solid              B. Gas                 C. Liquid

 

  1. Steam is ___ form of water.

A. Gas                 B. Liquid            C. Solid

 

  1. The process of transformation (change) of water vapour into water is known as:

A. Condensation

B. Freezing

C. Melting

 

  1. Which of the following is not a form of water?

A. Fog                 B. Clouds           C. Perfumes

 

  1. Ritu filled the syringe with water and covered the opening of syringe with piece of wood as shown in the given figure. She then tried to push the piston down but found it difficult to do so. Why?

A. Because water cannot be compressed

B. Because water had occupied the empty space

C. None of these

 

  1. Which of the following is colourless and odourless liquid?

A. Milk               B. Mango juice C. Water

 

  1. Which of the following is liquid state of water?

A. Water vapour

B. Rain

C. Snow

 

Answer Keys

(1)–C; (2)–B; (3)–A; (4)–B; (5)–C; (6)–A; (7)–C; (8)–C; (9)–A; (10)–A; (11)–C; (12)–A; (13)–C; (14)–B