English-Vocabulary-Workbook


This workbook contains worksheets on English – Vocabulary for Grade 1 Olympiad students. There are 6 worksheets with 120+ questions.
Pattern of questions : Multiple choice questions…

 

Worksheet-1

  1. With the help of picture, answer the given question:

       The ________ eats acorns.

       A. Ant                 B. Squirrel         C. Lion               D. Deer

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       ______females carry its newborn in a pouch on the front of their abdomens.

       A. Deer               B. Elephant       C. Kangaroo      D. Dog

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       The ________ is the largest animal that lives on land.

       A. Cat                 B. Crocodile      C. Bear               D. Elephant

 

  1. What is the man doing?

       A. Swimming                                B. Karate 

       C. Snowboarding                         D. Driving

 

  1. My father's mother is my ______.

       A. Grandfather                             B. Grandmother

       C. Aunt                                            D. Cousin

 

  1. The people who live next to my house are my ______.

       A. Family           B. Audience       C. Neighbours  D. Players

 

  1. I go to the ______ when I am sick.

       A. Doctor           B. teacher          C. Coach            D. Cashier

 

  1. A sick person is also called as______.

       A. Nurse             B. Patient           C. Nerd              D. Parent

 

  1. My mother's mother is my ______.

       A. Aunt                                            B. Sister   

       C. Grandmother                           D. Mother

 

  1. We eat ______ at night.

       A. Breakfast      B. Lunch           C. Snack             D. Supper

 

  1. What is the girl shown in the picture doing?

       A. Playing with her doll              B. Sleeping with her doll

       C. Playing at the park                 D. Drawing

 

  1. What is the girl doing?

       A. Writing         B. Cleaning       C. Eating            D. Playing

 

  1. What is the lady doing?

       A. Dancing                                  B. washing dishes

       C. Playing with baby                 D. Singing a song

 

  1. What do you see in the above picture?

       A. Doctor           B. Clown            C. Soldier           D. Fire truck

 

  1. What do you see in the picture?

       A. Ship               B. School bus    C. Fire truck     D. Train

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A ______ has striped body.

       A. Camel            B. Fish                C. Frog               D. Zebra

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A ______ is known as king of dessert.

       A. Yak                 B. Bear               C. Deer               D. Camel

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A _______likes to eat carrot.

       A. Rabbit           B. Tortoise       C. Snake            D. Monkey

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A_____ is very cunning animal.

       A. Fox                 B. Bear               C. Goat               D. Donkey

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A _______ swallows its food.

       A. Hare              B. Tiger              C. Snake             D. Bear

 

Answers

(1)–B; (2)–C; (3)–D; (4)–A; (5)–B; (6)–C; (7)–A; (8)–B; (9)–C; (10)–D; (11)–A; (12)–C; (13)–C; (14)–A; (15)–A; (16)–D; (17)–D; (18)–A; (19)–A; (20)–C

 

Worksheet-2

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A ______ is a reptile.

       A. Crocodile      B. Parrot           C. Crow             D. Wolf

 

  1. What is the colour of cap?

       A. Red                 B. Green             C. Blue               D. Purple

 

  1. What is the colour of flower shown below?

       A. Yellow & Green                        B. Pink & Green        

       C. Purple & Yellow                       D. Black & Green

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

________ is the fastest animal on Land.

       A. Cheetah         B. Whale            C. Lion               D. Cow

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       _______ has the most powerful jaws on the planet.

       A. Cat                 B. Shark             C. Squirrel         D. Parrot

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A _____ is a king of jungle

       A. Lion               B. Rabbit           C.  Shark            D. Pig

 

  1. What colour shapes are shown in the below image?

       A. Black, Red, Orange, White and Blue

       B. Red, Purple, Green and Yellow and Blue

       C. Black, Blue, Green, Yellow, Blue and Orange

       D. Black, Brown, Green, White, Blue and Pink

 

  1. What colour are the grapes?

       A. Purple           B. Brown            C. Red                 D. Green

 

  1. What colour is the watermelon?

       A. Pink               B. Red                 C. Orange          D. Purple

 

  1. What colour is the hand bag?

       A. Pink               B. Blue                C. Orange          D. Brown

 

  1. What Colour is the car?

       A. Pink               B. Blue                C. Red                 D. Brown

 

  1. What is the colour of Ice Cream bowl in the image?

       A. Pink                B. Blue                C. Red                 D. Yellow

 

  1. What is the colour of window curtain in the below image?

       A. Green             B. Blue                C. Red                 D. Yellow

 

  1. What is the colour of umbrella?

       A. Green             B. Pink                C. Red                 D. Yellow

 

  1. What is the colour of Shoes in the image?

       A. Green             B. Red                C. Red                 D. Yellow

 

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Bread             B. Pizza              C. Ice cream     D. Cake

 

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Soup              B. Pizza              C. Eggs               D. Bread

 

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Cake               B. Pizza              C. Salad             D. Hamburger

 

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Eggs and bacon                       B. Cheese

       C. Pasta                                            D. Bread

 

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Eggs               B. Pasta              C. Salad             D. Hamburger

 

Answers

(1)–A; (2)–D; (3)–A; (4)–C; (5)–B; (6)–A; (7)–B; (8)–D; (9)–B; (10)–B; (11)–C; (12)–D; (13)–A; (14)–B; (15)–B; (16)–C; (17)–B; (18)–D; (19)–D; (20)–B

 

Worksheet-3

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Salad                                           B. Birthday cake

       C. Juice                                            D. Soup

 

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Soup               B. Muffin           C. Salad              D. Pasta

 

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Spaghetti      B. Corn               C. Pizza               D. Cake

 

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Meat               B. Soup               C. Vegetables    D. Bread

 

  1. Identify the food shown in the picture.

       A. Bread             B. Spaghetti      C. Soup              D. Chicken

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Duck              B. Cows              C. Polar Bear    D. Deer

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Dolphin         B. Shark             C. Panda            D. Elephant

 

  1. What is the colour of strawberry?

       A. Purple           B. Brown           C. Red                D. Green

 

  1. What is the colour of sweater?

       A. Black             B. Purple           C. Blue               D. Orange

 

  1. What colours do you see in the flag shown below?

       A. Red and White                         B. Red and Yellow

       C. Pink and Black                         D. Orange and Green

 

  1. What colour dress is the girl wearing in the picture?

       A. Green             B. Purple           C. Brown           D. Red

 

  1. What colours do you see in the flag?

       A. Red, Blue, White                     B. Red, Yellow, Black

       C. Blue, White, Green                 D. Red, Green, Black

 

  1. What colour are the bricks shown below?

       A. White             B. Blue               C. Yellow           D. Brown

 

  1. What colours are shown in the bunch of balloons?

       A. Orange, Black, Brown, Pink and blue

       B. Pink, Green, Orange, Purple and Blue

       C. Green, Purple, Orange, Blue and Yellow

       D. Green, Purple, Black, Red and Yellow

 

  1. Blue bird is _______ than yellow bird.

   

       A. Smaller         B. Happier          C. Bigger            D. Smarter

 

  1. The sofa is _______ than the chair.

    

       A. Brighter        B. Nicer              C. Wider            D. Clear

 

  1. The yellow pencil is _________ than the purple pencil.

     

       A. Colder           B. Thinner         C. Sharper         D. Drier
 

  1. The girl is ________ than the boy.

       A. Taller             B. Hungrier       C. Faster           D. Happier

 

  1. The ice-cream is ________ than the cake.

       

       A. Colder           B. Hotter           C. Funnier         D. Faster

 

  1. The car is ________ than the bicycle.

   

       A. Slower           B. Toastier         C. Faster           D. Greener

 

Answers

(1)–A; (2)–B; (3)–B; (4)–A; (5)–D; (6)–C; (7)–A; (8)–C; (9)–C; (10)–D; (11)–D; (12)–D; (13)–D; (14)–C; (15)–A; (16)–C; (17)–B; (18)–A; (19)–A; (20)–C

 

Worksheet-4

  1. The tea cup is ________ than the soda bottle.

       A. Hotter           B. Colder           C. Drier              D. Wetter

 

  1. Mr. Sharma is ________ than Rita.

    

       A. Bitter              B. Slower           C. Faster            D. Older

 

  1. The packing box is _________ than the gift box.

    

       A. Smarter        B. Heavier         C. Prettier          D. Clever

 

  1. What emotion does the picture show?

       A. Crying           B. Smiling         C. Laughing      D. Scared

 

  1. What emotion does the picture show?

       A. Smiling         B. Scared           C. Laughing      D. Crying

 

  1. What are the children shown in the picture doing?

       A. Eating            B. Fighting       C. Playing          D. Reading

 

  1. What does the picture show?

       A. Child is playing in the house

       B. Child is swimming in the pool

       C. Child is playing in the park

       D. Child is swinging

 

  1. What emotion does the picture show?

       A. Happy           B. Sad                 C. Neutral          D. Angry

 

  1. What are the men shown in picture doing?

       A. Fighting        B. writing          C. Dancing        D. Cooking

 

  1. What is the cat shown in the picture doing?

       A. Sleeping        B. Playing        C. Eating            D. Jumping

 

  1. What is the man shown in the picture doing?

       A. Reading a newspaper            B. Sleeping on the bed

       C. Eating a burger                       D. Singing a song

 

  1. What does the picture show?

       A. Children in the library          B. Lady cooking food

       C. Family at the zoo                   D. Lady playing cards

 

  1. What is the woman shown in the picture doing?

       A. Mowing the lawn                   B. Reading

       C. Talking on the phone            D. Painting the wall

 

  1. What are the people shown in the picture doing?

       A. Practicing Karate                   B. Practicing Swimming

       C. Playing Soccer                        D. Playing Baseball

 

  1. What is the dog shown in the picture doing?

       A. Playing          B. Eating           C. Sleeping        D. Barking

 

  1. What is the dog shown in the picture doing?

       A. Drinking water                      B. Sleeping

       C. Playing                                    D. Chasing the cat

 

  1. What is the girl shown in the picture doing?

       A. Playing in the garden          B. Painting with a brush

       C. Dancing                                  D. Writing a letter

 

  1. What is the woman shown in the picture doing?

       A. Eating pie     B. Cooking         C. Dancing        D. Singing

 

  1. What are the boy and girl shown in the picture doing?

       A. Making sand castle                B. Watching TV

       C. Playing baseball                      D. Eating

 

  1. What is shown in the picture?

       A. Five rabbits                               B. Three monkeys

       C. Three rabbits                            D. Two cats

 

Answers

(1)–A; (2)–D; (3)–B; (4)–A; (5)–C; (6)–D; (7)–D; (8)–D; (9)–A; (10)–C; (11)–A; (12)–B; (13)–D; (14)–A; (15)–D; (16)–B; (17)–B; (18)–D; (19)–B; (20)–A

 

Worksheet-5

  1. Which of the following is shown in the picture?

  

       A. Plate, Cap and Ball                   B. Paintbrush, Spoon and Bowl

       C. Knife, Spoon and Fork             D. Bag, Cone and Nail

 

  1. What are the girls doing?

       A. Having a bath                           B. Singing a song

       C. Cooking food                             D. Playing in park

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

          A ______ is a bird with black and white feathers.

       A. Dog                B. Frog               C. Ant                 D. Penguin

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A _______ can live under water and on land.

       A. Butterfly       B. Turtle            C. Parrot            D. Lizard

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       ______ like to eat plants and grasses.

       A. Deer               B. Dog                C. Cat                 D. Lion

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A _______ is the most popular pet in India.

       A. Elephant       B. Lizard            C. Dog                D. Rabbit

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

An _______ have eight arms and lives on the sea floor.

       A. Whale            B. Ostrich          C. Crocodile      D. Octopus

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       A ______gives us milk.

       A. Lion               B. Tiger              C. Cow                D. Deer

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       I like ______riding.

       A. Cow                B. Buffalo          C. Horse             D. Crocodile

 

  1. With the help of picture, answer the given question:

       We get wool from _______.

       A. Ostrich          B. Sheep             C. Elephant       D. Whale

 

  1. Leaves change colour to orange and red in _________.

       A. Winter           B. Fall                 C. Summer        D. Spring

 

  1. What does hibernate mean?

       A. Animals sleep through out the summer.

       B. Animals go out to hunt.

       C. Animals sleep through out the winter.

       D. Animals enjoy playing in water.

 

  1. We can build a snowman on a ________________.

       A. Rainy day     B. Sunny day     C. Snowy day    D. Everyday

 

  1. Which of the following is NOT a season?

       A. Summer        B. Winter           C. Storm            D. Spring

 

  1. We go to beach in ________.

       A. Winter           B. Fall                 C. Summer        D. Spring

 

  1. Fall is also known as ____________?

       A. Autumn         B. Summer       C. Spring           D. Winter

 

  1. When do some animals hibernate?

       A. Fall                 B. Summer        C. Spring           D. Winter

 

  1. Which of these happens in spring?

       A. Snow falls.            

       B. Ice melts, plants start to grow.

       C. Trees change colour to red and orange.

       D. It gets coldest.

 

  1. When I go out in winter, I put ______on.

       A. Shorts                                         B. Beach sandals

       C. T-shirt                                        D. Warm coat

 

  1. My father's sister is my ______.

       A. Brother         B. Sister             C. Aunt               D. Mother

 

Answers

(1)–C; (2)–A; (3)–D; (4)–B; (5)–A; (6)–C; (7)–D; (8)–C; (9)–C; (10)–B; (11)–B; (12)–C; (13)–C; (14)–C; (15)–C; (16)–A; (17)–D; (18)–B; (19)–D; (20)–C

 

Worksheet-6

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Shark             B. Kangaroo      C. Monkey         D. Spider

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Rabbit           B. Kangaroo      C. Zebra             D. Dog

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Parrot            B. Crow              C. Sparrow        D. Peacock

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Parrot            B. Monkey         C. Panda            D. Squirrel

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Hen                B. Pigeon           C. Swan              D. Woodpeacker

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Zebra             B. Reindeer       C. Leopard        D. Bear

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Sheep             B. Pig                  C. Zebra             D. Horse

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Zebra             B. Horse             C. Lion               D. Goat

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Duck              B. Peacock         C. Sparrow        D. Crow

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Moose            B. Zebra             C. Rhino             D. Goat

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Racoon          B. Seal                C. Sheep             D. Moose

 

  1. Identify the animal or bird shown in the given picture.

       A. Donkey          B. Monkey         C. Pig                  D. Lion

 

  1. The grey Tower is ______ than the yellow Tower.

       A. Smaller         B. Brighter        C. Taller             D. Slimmer

 

  1. My mother's brother is my ______.

       A. Aunt               B. Sister              C. Brother         D. Uncle

 

  1. My uncle's children are my ______.

       A. Sisters           B. Cousins         C. Aunts             D. Parents

 

Answers

(1)–D; (2)–C; (3)–A; (4)–D; (5)–C; (6)–D; (7)–B; (8)–D; (9)–B; (10)–C; (11)–A; (12)–A; (13)–A; (14)–D; (15)–B