Our environment Worksheet-4

Our environment Worksheet-4

 

  1. In the following food chain 20 J of energy was available to the hawks. How much would have been present in the plants?

Plants → Rats → Snakes → Hawks

A. 20 J                B. 200 J             C. 2000 J          D. None of these

 

  1. In a food chain comprising lion, grass and deer, which will transfer the maximum amount of energy?

A. lion                 B. grass              C. deer

 

  1. In a food chain comprising lion, grass and deer, which will receive minimum amount of energy?

A. lion                 B. grass              C. deer

 

  1. If a harmful chemical enters a food chain comprising snakes, peacock, mice and plants. Which of these organisms is likely to have the maximum concentration of this chemical in its body?

A. snake             B. peacock         C. mice               D. plants

 

  1. Consider the food chain : 

Grass → Goat → Tiger

If tiger has 30 J of energy available in this food chain, how much energy was originally available in grass?

A. 3 J                  B. 30 J                C. 300 J             D. None of these

 

  1. Which food habits give us more energy:

A. Vegetarian    B. Non Vegetarian

 

  1. If a harmful chemical enters a food chain comprising snakes, grasshoppers, plants and frogs, which one of the organisms is likely to have maximum concentration of harmful chemicals in its body?

A. Snakes           B. Plants            C. Frogs

 

  1. In comparing the two ecosystems 'A' and 'B', it is observed that 'A' has only first and second order consumers, while 'B' has third, fourth and fifth order consumers. Which of the two would be more stable?

A. A                     B. B

 

  1. Name the organism belonging to the 4th trophic level in the food chain comprising the following :

A. Snakes           B. Insects           C. Frogs             D. Plants

D. Hawks

 

  1. Which one of the following is not a terrestrial ecosystem:

A. Forest            B. Grassland     C. Aquarium     D. Desert

 

  1. If a harmful chemical enters a food chain comprising snakes, hawks, mice and plants, which of these organisms is likely to have maximum concentration of the harmful chemicals in its body?

A. Snakes           B. Hawks           C. Mice Plants

 

  1. In a food chain comprising of lion, grass and deer, which one will transfer maximum energy to the next trophic level?

A. lion                 B. grass              C. deer

 

  1. Identify the organism belonging to the third trophic level, by constructing a food chain, comprising the following organisms:

A. Snake             B. Mice               C. Hawk             D. Plants

 

  1. Can an organism occupy position in more than one food chain?

A. Yes                 B. No

 

Answer Key:

  1. D

  2. B

  3. A

  4. B

  5. C

  6. A

  7. A

  8. A

  9. A

  10. C

  11. B

  12. B

  13. A

  14. A