Nutrition in animals Worksheet-6

Nutrition in animals Worksheet-6

 

Multiple-Choice Question:

  1. The process by which amoeba  takes its food from the surrounding is called:

(A) Endocytosis   (B) Exocytosis      (C) Any of these 

 

  1. In the stomach, _____ acid kills the germs present in the food and the enzyme pepsin helps to break down the proteins.

(A) Citric                                           (B) Acetic

(C) Hydrochloric                              (D) Tartaric

 

  1. The study of teeth is called :

(A) Dentistry       (B) Dermatology (C) Neurology    (D) Cardiology

 

  1. Enzymes are:

(A) Substances which are broken into simpler substances during digestion

(B) Substances which are made by the combination of carbohydrates

(C) Substances which break complex food molecules into simpler food molecules

(D) Substances which break complex substances and they themselves undergo dissociation reactions

 

  1. The digestion taking place in small intestine is:

(A) Intracellular                                (B) Extracellular 

(C) Both of these                    (D) None of these

 

  1. Which of the following is a soft material in the tooth?    

(A) Dentine          (B) Pulp                (C) Enamel           (D) Root

 

  1. Which of the following is the part of digestive system of herbivores which secretes enzyme to digest the grass which is swallowed quickly? 

(A) Lumen           (B) Pyloric            (C) Rumen           (D) Ileum

 

  1. The first set of teeth falls off at the age between:

(A) 5-6 years                                    (B) 6 -8 years               

(C) 8-10 years                                  (D) Any of these

 

  1. The villi:

(A) Increases the surface area for absorption of the digested food

(B) Secretes enzyme for digestion

(C) Required for the movement of food in the intestine

(D) All of these

 

  1. Where is the intestine located?

(A) Below the diaphragm and ends at the stomach

(B) Rolled up in the abdomen

(C) Above the stomach

(D) To the left of liver

 

True/False Questions:

  1. The teeth of carnivores are shaped to kill and tear meat, using specially shaped canine teeth.

 

Fill in the blanks:

  1. The upper layer of the tooth which is hard is called________.
  2. The food we eat moves down through _____.
  3. Taking in of food from outside is called ____.
  4. Finger-like projections, villi, are present in _____.
  5. Excretion of wastes in unicellular organisms takes place by _____.
  6. ______ is a reddish brown gland situated in the upper part of the abdomen on the right side.
  7. The food that remains undigested and unabsorbed then enters into the ________.
  8. ______absorb water and some salts from the undigested food material.

 

Answer key:

  1. (A)
  2. (C)
  3. (A)
  4. (C)
  5. (B)
  6. (B)
  7. (C)
  8. (B)
  9. (A)
  10. (B)
  11. True
  12. Enamel
  13. Alimentary canal
  14. Ingestion
  15. Small intestine
  16. Vacuoles/vacuole
  17. Liver
  18. Large intestine
  19. Large intestine