Maths Olympiad-Grade-5 Ratio & Proportion Worksheet-1

 Ratio & Proportion Worksheet-1 

 

  1. There are 7 oranges and 4 apples on a table. What is the ratio of oranges to apples?

       A. 4:7                  B. 11:7                 C. 7:4                  D. 11:4

 

  1. What is the ratio of leaves to flowers?

       A. 5:8                  B. 13:5                C. 8:13                D. 8:5

 

  1. What is the other way of writing 6:12?

       A. 6 + 12            B. 12/6               C. 6/12               D. 12×6

 

  1. Which option shows 15:45 in simplest form?

       A. 1:3                  B. 3:5                  C. 3:1                  D. 5:3

 

  1. What is the ratio of triangles to non triangles?

Maths Olympiad-Grade-5

       A. 5:7                  B. 5:3                  C. 4:7                  D. 7:5

 

  1. The ratio of girls to boys in a sports club is 4:7. There are 16 girls in the club. How many boys are there?

       A. 24                   B. 28                   C. 8                     D. 26

 

  1. Which of the following shows 24:64 in simplest form?

       A. 8:3                  B. 2:7                  C. 3:8                  D. 3:6

 

  1. Which number should go in the box to make the following ratios equivalent?

      

       A. 3                      B. 6                     C. 2                     D. 24

 

  1. Write 24 to 80 in simplest form.

       A. 3:10                B. 10:3                C. 6:20               D. 3:20

 

  1. Write 50:75 in simplest form.

       A. 1/3                  B. 2/3                 C. 3/4                 D. 2/5

 

  1. Which number will make the following ratios equivalent?

      

       A. 4.45                B. 40                   C. 56                   D. 44.5

 

  1. What is 30% of 80?

       A. 24                   B. 30                   C. 26                   D. 31

 

  1. Which option shows 24:9 in simplest form?

       A. 3 to 8             B. 2 to 8             C. 8 to 3             D. 6 to 8

 

  1. Mr. Smith bought 6 kg of tomatoes for Rs.54. What was the unit price for the tomatoes?

       A. Rs.19              B. Rs.9               C. Rs.9.50         D. Rs.12

 

  1. What percent of the picture is shaded?

       A. 20%               B. 35%                C. 25%                D. 15%

 

Answer Key:

(1)-C; (2)-D; (3)-C; (4)-A; (5)-A; (6)-B; (7)-C; (8)-B; (9)-A; (10)-B; (11)-D; (12)-A; (13)-C; (14)-B; (15)-C