Reproduction in plants Worksheet-1

Reproduction in plants Worksheet-1

 

Multiple-Choice Questions:

  1. The part of the plant involved in sexual reproduction is:

(a) Shoot             (b) Flower            (c) Root                (d) Stem

 

  1. Which one of the following plants self-disperses its seeds?

\\server\Quiz on Home\Mahesh B\simran\Grade-7-REPRODUCTION IN PLANTS\Final JPG\1.jpg

(Hint: A yellow-flowered shrub of the pea family)

(a) Gorse              (b) Apple             (c) Strawberry     (d) Dandelion

 

  1. Asexual reproduction involves:

(a) Fertilization                                (b) a single sex cell      

(c) two gametes                                (d) a single parent plant

 

  1. Based on the fact that a watermelon contains many seeds, what can be inferred about a normal flower of a watermelon plant?

(a) It contains a large number of ovules.

(b) It contains many sepals and petals.

(c) It contains a large number of stamens.

(d) It contains very large anthers.

 

  1. The stigma, the style and the ovary are contained in the:

(a) Stamen          (b) Petals             (c) Seed               (d) Carpel

 

  1. Pollen grains are produced by:

(a) Anther            (b) Filament       (c) Stigma            (d) Ovary

 

  1. The collective name for sepals is:

(a) Corolla           (b) Calyx              (c) Androecium   (d) Gynoecium

 

  1. The individual units of corolla are called:

(a) Sepals             (b) Petals             (c) Stamens         (d) Pistils

 

  1. The most important part of the plant for continuation of the life of the species is:

(a) Root               (b) Stem              (c) Leaf                 (d) Flower

 

  1. The type of vegetative propagation seen in chrysanthemum is:

(a) Sucker            (b) Runner           (c) Offset             (d) Stolon

 

  1. Successfully grafted plants bear the flowers and fruits characteristic of the:

(a) either scion or stock                  (b) a mixture of scion and stock

(c) Scion                                            (d) Stock

 

  1. By which of the following artificial method sugarcane is normally grown?

(a) Grafting          (b) Cutting           (c) Seeds              (d) Layering

 

  1. Vegetative propagation in sweet potato takes place by:

(a) Root               (b) Leaf                (c) Stem               (d) none of these

 

  1. Vegetative propagation in Bryophyllum is by:

(a) Leaf                (b) Root               (c) Stem               (d) none of these

 

  1. Which pair of words hold true for the following statement:

"Strawberries produce ______ which allow/s them to reproduce _____ ".

(a) pollen grains, asexually             (b) fruit, sexually

(c) runners, sexually                        (d) runners, asexually

 

Answer Key:

  1. (B)
  2. (A)
  3. (D)
  4. (A)

Sol:   Ovules are the female gametes, or eggs, in plants. If many seeds are produced then many eggs were present to be fertilized.

  1. (D)
  2. (A)
  3. (B)
  4. (B)
  5. (D)
  6. (A)
  7. (C)
  8. (B)
  9. (A)
  10. (A)
  11. (D)