Respiration in organisms Worksheet-5

Respiration in organisms Worksheet-5

 

Multiple-Choice Questions:

  1. The voice box is also known as:

(a) Larynx            (b) Pharynx         (c) Trachea          (d) Oesophagus

 

  1. A flap over the trachea that keeps out food and anything else that could clog the trachea is called:

(a) Larynx            (b) Epiglottis       (c) Pharynx          (d) Glottis

 

  1. Which of the following carries air into the lungs?

(a) Alveoli

(b) bronchi and bronchiole tubes

(c) Sinuses

 

  1. The respiratory system is made up of trachea, the lungs, and the:

(a) Diaphragm     (b) Liver               (c) Pancreas        (d) oesophagus

 

  1. When we breathe in air, we inhale oxygen into the lungs and exhale:

(a) carbon monoxide                      (b) carbon dioxide

(c) Hydrogen                                    (d) Oxygen

 

  1. When we inhale, our lungs:

(a) turn  purple   (b) Deflate           (c) Inflate             (d) turn red

 

  1. What happens when we breathe in?

(a)  When we breathe in, our diaphragm contracts and our ribcage expands

(b)  When we breathe in, our diaphragm explodes and our ribcage contracts

(c)  When we breathe in, our diaphragm does not move and our ribcage expands

(d)  When we breathe in, our diaphragm expands and our ribcage contracts

 

  1. The tiny hair that keep mucous and dirt out of the lungs are called:

(a) Stubble          (b) Lung hairs      (c) Cilia                (d) Bronchioles

 

  1. What are bronchial tubes?

(a) Bronchial tubes are blood vessels inside the body.

(b) Bronchial tubes are large air sacs that deliver oxygen to the blood.

(c) Bronchial tubes are air passages inside the lungs.

(d) Bronchial tubes are tiny air sacs that deliver oxygen to the blood.

 

  1. What muscles allow us to breathe in and out?

(a) The muscles of trachea             (b) The muscles of diaphragm

(c) The muscles of the nose            (d) The muscles of the tongue

 

  1. What are capillaries?

(a) Capillaries are tiny blood vessels in the lungs.

(b) Capillaries are large blood cells in the lungs.

(c) Capillaries are tiny blood cells in the lungs.

(d) Capillaries are tiny lung sacs in the lungs.

 

  1. Which of the following disease can be caused by smoking?

(a) Bronchitis      (b) Alveolitis        (c) Diabetes         (d) Emphysema

 

  1. As an athlete's muscles are forced to work in the absence of enough oxygen, the muscle cells begin to produce:

(a) carbon dioxide                           (b) ethyl alcohol

(c) lactic acid                                    (d) ever larger amounts of ATP

 

  1. The exchange of gases between inhaled air and blood is referred as:

(a) Circulatory respiration              (b) Cellular respiration

(c) Internal respiration                    (d) External respiration

 

  1. Which one of the following statement is not correct regarding trachea?

(a) It splits into the right and left bronchi to supply air to the lungs

(b) Tracheal rings are C-shaped

(c) It usually lies posterior to the muscular esophagus.

(d) Opening to the trachea is covered by epiglottis.

 

Answer Key:

  1. (A)
  2. (B)
  3. (B)
  4. (A)
  5. (B)
  6. (C)
  7. (D)
  8. (C)
  9. (C)
  10. (B)
  11. (A)
  12. (A)
  13. (C)
  14. (D)
  15. (C)