Respiration in organisms Worksheet-1

Respiration in organisms Worksheet-1

 

Multiple-Choice Questions:

  1. Air can enter the body and travel to the lungs:

(a) through the oesophagus and gullet

(b) through the mouth and the nose

(c) through the nose and the nervous system

(d) through the windpipe and the pores

 

  1. Before reaching the lungs, the windpipe or trachea:

(a) Vibrates and creates sounds.

(b) Closes up so that no oxygen can escape.

(c) Branches in two directions.

(d) Branches in three directions.

 

  1. What is the purpose of the little hair present inside the nose?

(a) To keep dust out of the lungs. 

(b) They serve no purpose.

(c) To tickle the nose and cause sneezes.

(d) To fight disease.

 

  1. When we breathe in, we inhale many gases, including oxygen. What happens to the gases that the body can't use?

(a) They circulate through the body and are disposed off later.

(b) They are changed into oxygen by the lungs.

(c)  They are absorbed into the digestive system and used to produce energy.

(d) They are exhaled.

 

  1. What is another name for the windpipe?

(a) Trachea        (b) Lungs            (c) Oesophagus   (d) Larynx

 

  1. Which of the following occurs in the lungs?

(a) Liquid waste is filtered from the blood.

(b) Oxygen is exchanged for carbon dioxide.

(c) The trachea is exchanged for the larynx.

(d) Carbon dioxide is exchanged for oxygen.

 

  1. Which organ is made up of air-carrying tubes and tiny sacs?

(a) The stomach                              (b) The diaphragm

(c) The brain                                    (d) The lungs

 

  1. Oxygen moves from the lungs into the bloodstream through:

(a) small blood vessels in the lungs

(b) nerve fibres

(c) a large artery in the heart

(d) a tube in the lungs called the jugular vein

 

  1. Which part of the body protects the lungs?

(a) Tiny sacs                                     (b) The diaphragm

(c) The rib cage                                (d) Cartilage

 

  1. The unique feature of birds that allow them to breathe always is the:

(a) Bronchioles    (b) parabronchi   (c) Spiracles         (d) Bronchi

 

  1. Gas exchange between air and blood in mammals occur across the walls of the:

(a) Bronchioles    (b) Bronchi          (c) Alveoli            (d) Trachea

 

  1. Which of the following animals have air sacs attached to their lungs?

(a) Amphibians   (b) Birds               (c) Mammals       (d) Reptiles

 

  1. Which of the following respiratory systems is most efficient in obtaining oxygen from the surrounding environment?

(a) reptile lungs                               (b) amphibian lungs

(c) mammal lungs                           (d) fish gills

 

  1. During exhalation in humans, air moves from the bronchus into the:

(a) Trachea        (b) Nostrils          (c) Pharynx          (d) Alveoli

 

  1. The majority of carbon dioxide is transported in the blood:

(a) bound to oxygen

(b) dissolved in the plasma

(c) as bicarbonate ions in the red blood cells

(d) as carbon monoxide in the red blood cells

 

Answer Key:

  1. (B)
  2. (C)
  3. (A)
  4. (D)
  5. (A)
  6. (B)
  7. (D)
  8. (A)
  9. (C)
  10. (B)
  11. (C)
  12. (B)
  13. (D)
  14. (A)
  15. (C)