Health and Hygiene Worksheet-1

Health and Hygiene Worksheet-1

 

Multiple-Choice Question:

  1. The condition of physical and mental well-being is known as:

(A) Health                   (B) Wealth                  (C) Physique

 

  1. Which of the following is a source of fats?

(A) Dry fruits              (B) Fish                        (C) Vegetables

 

  1. Which of the following make our bones strong?

(A) Calcium                (B) Iron                        (C) Phosphorus

 

  1. Ravi had a swelling on his neck and visited to a doctor for treatment. Doctor told him that it was due to the deficiency of iodine in his food. Which of the following disease was he suffering from?

(A) Rickets                  (B) Goitre                     (C) Scurvy

 

  1. Jaundice spreads through:

(A) Water                    (B) Plants                     (C) Animals

 

  1. Nita marked some of the symptoms in her eyes:

I. Irritation        II. Watery eyes III. Redness

Which of the following disease she might be suffering from?    

(A) Cataract                (B) Conjunctivitis      (C) Blindness

 

  1. Identify the Great English Scientist who discovered vaccine.

(A) Louis Pasteur      (B) Albert Einstein    (C) Edward Jenner

 

 

Read the graph given below carefully and answer the Q. 8-Q. 11.

  1. Which of these places have maximum number of mosquitoes?

(A) A                             (B) C                             (C) B

 

  1. Which of these places have minimum number of mosquitoes?

(A) B                             (B) C                             (C) D

 

  1. Which of these places has more cleanliness?

(A) D                            (B) C                             (C) E

 

  1. Which of the following places have more number of ditches with stagnant water ?

(A) A                             (B) B                             (C) C

 

Answer Key:

(1)-(A); (2)-(A); (3)-(A); (4)-(B); (5)-(A); (6)-(B); (7)-(C); (8)-(B); (9)-(C); (10)-(A); (11)-(C)