Our Universe-Test-1


solar system worksheets grade 3

 

Our universe

  1. It is the first planet in our solar system and hottest amongst the members of the solar system. Identify the planet.

A. Mercury        B. Venus            C. Earth

 

  1. The first man to walk on the Moon was a/an:

A. Indian            B. American      C. Japanese

 

  1. Identify the correct order with respect to their sizes starting from the biggest to smallest.

A. Earth, Moon, Sun

B. Moon, Earth, Sun

C. Sun, Earth, Moon

Click here for more practice tests

  1. Which of the following statements is TRUE?

A. The Earth rotates around the Sun

B. The Moon revolves around the Earth

C. The Moon is a stationary object

 

  1. The Earth in the given picture is represented by an alphabet:

A. Q                     B. P                     C. R

 

  1. Identify the third planet in the solar system.

A. Mercury        B. Earth             C. Venus

 

  1. Which of the following factor remains constant on the Earth as well as the Moon?

A. Mass              B. Weight          C. Length

 

  1. Earth takes ___ to complete one revolution.

A. 645 days (round off)

B. 345 days (round off)

C. 365 days (round off)

 

  1. The imaginary line dividing the Earth into equal two halves is known as:

A. Orbit              B. Axis                C. Equator

 

  1. The earth takes ___ to complete one rotation.

A. 48 hours       B. 24 hours       C. 36 hours

 

  1. The earth rotates from:

A. North to south

B. West to east

C. East to west

 

  1. Which of the following statements is False?

A. A new moon day is also known as Amavasya

B. Planets have light of their own

C. The Sun is a star

 

  1. Which part of the Earth will receive the same amount of Sunlight throughout the year?

A. North pole    B. South pole    C. Equator

 

  1. Which of the following is a source of heat and light?

A. Sun                 B. Earth             C. Moon

 

  1. Mark the things that support life on the Earth.

A. Air                  B. Animals        C. Plants

D. Food              E. Water

 

Answer Keys:

(1)–A; (2)–B; (3)–C; (4)–B; (5)–A; (6)–B; (7)–A; (8)–C; (9)–C; (10)–B; (11)–B; (12)–B; (13)–C; (14)–A; (15)–(A, D, E)