Volcanoes, Earthquakes & Tidal Waves Worksheet-1

Volcanoes, Earthquakes & Tidal Waves Worksheet-1

 

Multiple-Choice Question:

  1. An opening or rupture in the Earth’s surface (crust) which allows hot liquid rock (magma), volcanic ashes and gases to escape from within the Earth is known as:

(A) Volcanoes             (B) Earthquakes        (C) Tidal waves

 

  1. Molten rock that erupts from volcano on reaching the Earth’s surface is known as:

(A) Magma                 (B) Lava                       (C) None of these

 

  1. Cracks in the Earth’s crust is known as:

(A) Volcanoes             (B) Tidal waves          (C) Landslides

 

  1. ___ is one of the most active volcanoes situated in Italy.

(A) Mt. Etna               (B) Mt. Fuji                (C) Mt. Pelee

 

  1. Molten rock fills a hollow ___ at the top of the Earth’s surface.

(A) Crater                   (B) Vent                      (C) Canal

 

  1. ___ is an active volcano found in ‘The Andaman Islands’.

(A) The Barren Island

(B) Narcondum

(C) Mt. Etna

 

  1. Which of the following city was the epicentre of the Earthquake that hit Gujarat in 2001?

(A) Rajkot                    (B) Ahmedabad         (C) Bhuj

 

  1. Smaller quakes or tremors occur after a big earthquake in the same area are known as:

(A) Aftershocks          (B) After tremors      (C) Vibrations

 

  1. Which of the following precaution/s should be taken to reduce the risk of accident/s during earthquake?

(A) Stand near the beam of the house

(B) Stand beneath the staircase

(C) Putting off the knob of gas cylinder

 

  1. Neeta lives on the 7th floor of her building. While doing her homework, she observed that water in the bottle kept on her table was shaking; she also heard the screaming of the neighbours. She rushed to the window of her room and saw that the people in the neighbouring building were running around and pushing each other. She realized that it was an earthquake. Which of the following precaution should she take to avoid injuries?

(A) Run towards the staircase in panic

(B) Use lift to go down

(C) Get under the cot to protect herself from the falling objects

 

  1. The record of an earthquake is known as:

(A) Telegram              (B) Radiogram           (C) Seismogram

 

  1. Tsunami is a ___ word which means:

(A) Sanskrit, harbour wave

(B) Japanese, harder wave

(C) Japanese, harbour wave

 

  1. In which year Tsunami occurred by an earthquake hit the “Indian Ocean”?

(A) 2005                      (B) 2004                      (C) 2006

 

Answer Key:

(1)-(A); (2)-(B); (3)-(A); (4)-(A); (5)-(A); (6)-(A); (7)-(C); (8)-(A); (9)-(C); (10)-(C); (11)-(C); (12)-(C); (13)-(B)