Soil Worksheet-7

Soil Worksheet-7

 

Multiple-Choice Question:

  1. Which of the following layer contains compactly packed fine particles of soil?

(A) Topsoil                                        (B) Organic layer                   

(C) Bedrock                                      (D) Subsoil

 

  1. The major factors that affect soil development are:

(A) time, vegetation and heat

(B) time, vegetation and climate

(C) climate, vegetation and slope

(D) time, climate and pressure

 

  1. The relative proportion of sand, silt and clay in a soil refers to its:

(A) structure                                    (B) profile           

(C) texture                                        (D) horizon

 

  1. Dark brown or black colour soil often indicates:

(A) the presence of iron oxides      (B) a very young soil

(C) considerable moisture              (D) a large amount of humus

 

  1. Which of the following statement is true about the percolation rate of water in the soil?

(A) All the types of soils have same percolation rate of water.

(B) In a well-drained soil, water will not pass rapidly after it is irrigated.

(C) Soil with a poor percolation will hold too much water for too long a time, which can be harmful to plants.

(D) It is not important to check percolation rate of water in soil for proper plant growth.

 

  1. Which type of soil is made up of large particles with large air spaces and is well suited for fruit and vegetable cultivation?

(A) Sandy soil      (B) Clayey soil     (C) Loamy soil    

 

  1. What type of soil retains moisture and becomes very sticky when wet?

(A) Sandy soil      (B) Clayey soil     (C) Loamy soil    

 

  1. What type of soil has high humus content and is good for cultivation of crops and gardening?

(A) Sandy soil      (B) Clayey soil     (C) Loamy soil    

 

  1. Which of the following are done in order to make soil more fertile?

(A) Alteration of Ph

(B) Alteration of air content (aeration)

(C) Addition of fertilizers               

(D) All of these

 

  1. Which of the following measures is true that help in conserving the soil?

(A) Grasses and herbs can be used to cover large patches of loose soil.

(B) Overgrazing of a single patch by animals should be avoided.

(C) Animals should be moved to a different area after some time.

(D) All of these

 

  1. Which of the following factors will not be helpful for reducing soil erosion?

(A) Embankment constructed around hill slopes or fields.

(B) Terrace farming adopted in hilly areas.

(C) Building dams

(D) Repeated grazing by animals on the same patch of land without sufficient recovery periods.

 

  1. Which of the following are the sources of soil pollution?

(A) Acid rain and acid water from factories, mines, and industries.

(B) Spilling or leakage of chemicals.

(C) Improper dumping of garbage and sewage wastes in soil.

(D) All of these

 

  1. Which of the following measures is FALSE to control soil pollution?

(A) Solid wastes should not be dumped on land.

(B) Animal and domestic wastes should not be used to produce biogas.

(C) Instead of chemical pesticides and fertilizers, organic pesticides should be used.

(D) Liquid wastes from factories and mines should be properly treated.

 

Answer Key:

  1. (D)
  2. (B)
  3. (C)
  4. (D)
  5. (C)
  6. (A)
  7. (B)
  8. (C)
  9. (D)
  10. (D)
  11. (D)
  12. (D)
  13. (B)