English-Antonym & Synonym-Workbook


Grammar worksheets for grade 2 Antonym & Synonym

This workbook contains worksheets on English - Antonym & Synonym for Grade 2 Olympiad students. There are 4 worksheets with 80+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…

 

Antonym & Synonym Worksheet-1

  1. Choose the antonym of underlined word.

       I sold my old bike to Lusy.

       A. expensive      B. new                C. bought           D. opened

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       Maria forgot her password.

       A. opened          B. wider             C. small              D. remembered

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       My father told me to give some food to the poor lady.

       A. big                  B. rich                C. drop               D. ugly

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       School will be closed on Monday.

       A. opened          B. celebrate       C. finished         D. near

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       There is a big mall near the Chicago Airport.

       A. deep               B. far                   C. shallow          D. enjoy

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       Deepak's jokes can make everyone laugh.

       A. happily          B. angry             C. false               D. cry

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       I am sure she was telling the truth.

       A. true                B. correct           C. lie                    D. again

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       We had lots of fun in the movie.

       A. bored             B. great              C. scream          D. shy

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       Arnold couldn't finish the 2001 Marathon.

       A. past                B. complete       C. gone               D. start

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       My brother asked me to repair his bike.

       A. smooth          B. break             C. early               D. rough

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       My mother served hot pasta.

       A. instant           B. healthy          C. fresh              D. cold

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       Driving fast is not safe.

       A. dangerous    B. dark               C. busy               D. cool

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       Neha was wearing a similar dress for the party.

       A. new                B. different        C. old                  D. stylish

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       I love watching sunset view.

       A. sunshine       B. sunrise          C. noon               D. star

 

  1. Choose the antonym of underlined word.

       My mother came to cheer me in the end.

       A. finish             B. middle           C. last                 D. beginning

 

  1. Choose the best antonym for the given word: Show

       A. Expose          B. Fall                 C. Shout             D. Hide

 

  1. Choose the best antonym for the given word : Absent

       A. Absolutely    B. Present          C. Exact             D. Never

 

  1. Choose the best antonym for the given word : Borrow

       A. Left                B. Ask                 C. Lend              D. Taken

 

  1. Choose the best antonym for the given word : Worst

       A. Best                B. Bored             C. Weird            D. Accept

 

  1. Choose the best antonym for the given word : Danger

       A. Dark              B. Dull                C. Bright            D. Safety

 

Answers

(1)–B; (2)–D; (3)–B; (4)–A; (5)–B; (6)–D; (7)–C; (8)–A; (9)–D; (10)–B; (11)–D; (12)–A; (13)–B; (14)–B; (15)–D; (16)–D; (17)–B; (18)–C; (19)–A; (20)–D

 

Antonym & Synonym Worksheet-2

  1. Choose the best antonym for the given word : Many

       A. Follow           B. False              C. Few                D. Large

 

  1. Choose the best antonym for the given word : Odd

       A. Even               B. Every             C. Empty           D. Order

 

  1. Choose the best antonym for the given word : Possible

       A. Present          B. Soft                C. Impossible   D. Smooth

 

  1. Choose the best antonym for the given word : Victory

       A. Win                B. Defeat            C. Wall               D. Dense

 

  1. Choose the best antonym for the given word : Cruel

       A. Wise               B. Stupid            C. Mean             D. Kind

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       He was punished for lying to his mother.

       A. consult          B. absent            C. empty            D. rewarded

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       There was a young guy standing at the door.

       A. new                B. difference     C. old                  D. away

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       The water was dripping from the ceiling.

       A. floor               B. top                  C. roof                D. dark

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       That was the worst experience of my life.

       A. bad                 B. best                C. ugly                D. annoying

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       The room was empty when I reached there.

       A. light               B. dark               C. emperor        D. occupied

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       They suffered a huge loss last year.

       A. large              B. tiny                 C. big                  D. best

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       She was feeling miserable.

       A. unhappy        B. energetic       C. fat                   D. happy

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       Sachin is a good cricket player.

       A. bad                 B. best                C. wonderful     D. mean

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       Charlie has many toys.

       A. plenty            B. few                 C. big                  D. awesome

 

  1. Choose the correct antonym for the underlined word.

       He came from Italy.

       A. to                    B. too                  C. not                  D. for

 

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       The wall was made of stone.

       A. sponge           B. fabric             C. wood              D. Rock

 

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       His behaviour was bad today.

       A. terrible          B. joyful             C. pleasant        D. Polite

 

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       Savita belongs to a wealthy family.

       A. large              B. poor               C. rich                D. Simple

 

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       I saw a huge wild turkey in the middle of the road.

       A. tiny                 B. giant              C. dark               D. Skinny

 

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       Everyone in the town knew how brave King Maharana Pratap was.

       A. courageous   B. coward          C. angry             D. Awful

 

Answers

(1)–C; (2)–A; (3)–C; (4)–B; (5)–D; (6)–D; (7)–C; (8)–A; (9)–B; (10)–D; (11)–B; (12)–D; (13)–A; (14)–B; (15)–A; (16)–D; (17)–A; (18)–C; (19)–B; (20)–A

 

Antonym & Synonym Worksheet-3

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       The little boy was very shy and polite.

       A. outgoing        B. happy            C. naughty         D. quiet

 

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       I like reading brief stories.

       A. big                  B. long                C. small              D. Many

 

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       Once there lived a clever fox in a forest.

       A. dumb             B. slow               C. lazy                 D. Intelligent

 

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       She wiped the floor with a damp cloth.

       A. dry                  B. large              C. wet                 D. Dark

 

  1. Replace the underlined word in the following sentence with its synonym:

       Bela and Gargi arrived here on Tuesday.

       A. left                  B. reached         C. away              D. Opened

 

  1. Find the synonym for the given word : Kind

       A. Mean             B. Liar                C. Nice               D. Clever

 

  1. Find the synonym for the given word : Speak

       A. Loud              B. Talk                C. Cold               D. Superior

 

  1. Find the synonym for the given word : Construction

       A. Destruction B. Empty           C. Occupy                   D. Creation

 

  1. Find the synonym for the given word : Fearless

       A. Brave             B. Shy                 C. Funny            D. Mean

 

  1. Find the synonym for the given word : Dark

       A. Hole               B. Nasty             C. Dim                D. Light

 

  1. Find the synonym for the given word : Wonderful

       A. Terrible         B. stupid            C. Large             D. Amazing

 

  1. Find the synonym for the given word : Dirty

       A. Clean             B. Unclean        C. Fake               D. Reach

 

  1. Find the synonym for the given word : Silence

       A. Noisy             B. Fully              C. Calm              D. Bright

 

  1. Find the synonym for the given word : Strong

       A. Smooth         B. Old                 C. Wrong           D. Tough

 

  1. Find the synonym for the given word : Active

       A. Energetic      B. Lazy               C. Polite             D. Actually

 

  1. Find the synonym for the given word : Watch

       A. listen              B. hear               C. see                  D. understand

 

  1. Find the synonym for the given word : buy

       A. purchase       B. trade              C. sell                  D. save

 

  1. Find the synonym for the given word : buy

       A. purchase       B. trade              C. sell                  D. save

 

  1. Find the antonym for the following word : push

       A. open               B. above             C. slide               D. pull

 

  1. Find the synonym for the given word : start

       A. begin              B. end                 C. done               D. stop

 

Answers

(1)–D; (2)–C; (3)–D; (4)–C; (5)–B; (6)–C; (7)–B; (8)–D; (9)–A; (10)–C; (11)–D; (12)–B; (13)–C; (14)–D; (15)–A; (16)–C; (17)–A; (18)–A; (19)–D; (20)–A

 

Antonym & Synonym Worksheet-4

  1. What is the synonym of "always"?

       A. Never             B. Forever         C. Serious          D. Happy

 

  1. Replace the underlined word with a CORRECT antonym.

       Manini and Jaymin will wait at arrival gate.

       A. Entered         B. Reached        C. Yelled            D. departure

 

  1. Replace the underlined word with a CORRECT synonym.

       She filled the bucket with paint.

       A. Spoon            B. Glass              C. Pail                 D. Lamp

 

  1. What is the antonym of "wet"?

       A. Dry                 B. Moist             C. Bright            D. Huge

 

  1. What is the antonym of "entrance"?

       A. Soon               B. True               C. Fast                D. Exit

 

  1. Replace the underlined word with a CORRECT synonym.

       I lost my ring in the school cafeteria.

       A. Future           B. Placed           C. Misplaced     D. Wise

 

  1. Replace the underlined word with a CORRECT antonym.

       Solids are hard things you can hold.

       A. Collect           B. Liquids                   C. Strong           D. vacant

 

  1. What is the synonym of "tight"?

       A. Firm              B. Failure          C. Bottom                    D. Tent

 

  1. Replace the underlined word with a CORRECT synonym.

       Sun's Ultraviolet rays are harmful for our skin.

       A. Good              B. Massive                  C. Free               D. Unsafe

 

  1. Replace the underlined word with a CORRECT antonym.

       I love eating fresh vegetables.

       A. Rough            B. Stale               C. Smooth                   D. Sharp

 

Tell whether each pair of words is Synonym or Antonym:

          Agree, disagree  - AntonymSynonym

11.     Easy, difficult        Antonym       Synonym

12.    Cold, freezing        Antonym       Synonym

13.    Unhappy, sad        Antonym       Synonym

14.    Bottom, top           Antonym       Synonym

15.    Soft, hard              Antonym       Synonym

16.    Read, write           Antonym       Synonym

17.    Large, big             Antonym       Synonym

18.    Difficult, easy        Antonym       Synonym

19.    empty, full             Antonym       Synonym

20.   beautiful, ugly        Antonym       Synonym

 

Answers

(1)–B; (2)–D; (3)–C; (4)–A; (5)–D; (6)–C; (7)–B; (8)–A; (9)–D; (10)–B; (11)–Antonym; (12)–Synonym; (13)–Synonym; (14)–Antonym; (15)–Antonym; (16)–Antonym; (17)–Synonym; (18)–Antonym; (19)–Antonym; (20)–Antonym