Separation of substances Worksheet-10

Separation of substances Worksheet-10

 

Multiple-Choice Question:

  1. Which process is used to separate pieces of chaff from the grain?

(A) Threshing      (B) Winnowing    (C) Sieving

 

  1. _______ is lighter than the ________.

(A) Chaff, grain    (B) Grain, chaff    (C) Grain, seed

 

  1. In winnowing process, the __________ falls vertically.

(A) Chaff              (B) Grain              (C) Fodder

 

  1. In winnowing process, _______ is carried away by the wind and it forms a separate heap.

(A) Chaff              (B) Grain              (C) Fodder

 

  1. Which factor plays an important role in the process of winnowing?

(A) Direction of water                     (B) Direction of wind

(C) Temperature and pressure

 

  1. By which process the impurities like small stones can be separated from the wheat?

(A) Filtration       (B) Decantation  (C) Hand-picking

 

  1. Hand-picking method is preferred when:

(A) Quality of mixture is good.

(B) The required substance is present in smaller quantity.

(C) The size, shape or colour of the unwanted substance is different from that of the useful one.

 

  1. By which process can we separate the components of a mixture of different size?

(A) Winnowing   (B) Sieving           (C) Hand-picking

 

  1. Following is not the threshing method:

(A) Manual threshing                      (B) Mixed threshing

(C) Combined harvesting

 

  1. By which method can we separate the wheat bran from flour?

(A) Winnowing   (B) Sieving           (C) Hand-picking

 

  1. ______ is a very rich source of fibre.

(A) Wheat flour   (B) Wheat bran   (C) Wheat seed

 

  1. The visible impurities can be removed by _______ process.

(A) Winnowing   (B) Sieving           (C) Hand-picking

  1. At construction sites, the pebbles and stones from sand can be separated by the process of _______.

(A) Winnowing   (B) Sieving           (C) Hand-picking

 

  1. Which of the following statement is TRUE for a saturated solution?

(A) The solution in which only solid dissolves

(B) The solution in which no more of solute can dissolve

(C) The solution in which no more of solvent can dissolve

 

  1. By which method can we obtain the insoluble solids suspended in a liquid?

(A) Sedimentation (B) Filtration     (C) Absorption

 

  1. We can pour out the clear upper liquid from the solution by _________ process.

(A) Sedimentation (B) Decantation (C) Filtration

 

Answer key:

  1. (B)
  2. (A)
  3. (B)
  4. (A)
  5. (B)
  6. (C)
  7. (C)
  8. (B)
  9. (B)
  10. (B)
  11. (B)
  12. (B)
  13. (B)
  14. (B)
  15. (A)
  16. (B)