Transport of substances in animals and plants Worksheet-1

Transport of substances in animals and plants Worksheet-1

 

Multiple-Choice Questions:

  1. Why the blood that flows from the lungs to the heart is bright red rather than dark red?

(a) Chemicals produced in the lungs dissolve in the blood giving it a bright red colour

(b) The lungs add a pigment (dye) to blood as it flows through them.

(c) Carbon dioxide dissolves in the blood

(d) Oxygen dissolves in the blood

 

  1. Which types of blood vessels carry blood away from the heart?

(a) Capillaries                                   (b) Arteries, veins and capillaries

(c) Arteries                                        (d) Veins

 

  1. Largest organ that helps the body in getting rid of waste in the form of perspiration is_______.

(a) Kidney                                          (b) Skin               

(c) Urinary bladder                          (d) Liver

 

  1. Which part of the blood carries minerals, vitamins, sugar, and other nutrients to the body’s cells?

(a) Red corpuscles                           (b) White corpuscles

(c) Plasma                                         (d) Platelets

 

  1. What is the main job of the red corpuscles in the blood?

(a) To transport oxygen to the body's cells and carry away carbon dioxide from the cells

(b) To clot blood

(c) To transport carbon dioxide to the body's cells and carry away oxygen from the cells

(d) To fight disease

 

  1. Which of the following can best be compared to soldiers?

(a) Red blood cells                           (b) White blood cells

(c) Lungs                                            (d) Capillaries

 

  1. Which of the given cells of blood is round and colourless?

(a) Red blood cells                           (b) Platelets

(c) White blood cells                       (d) Plasma

 

  1. What is the function of the blood vessels and capillaries?

(a) They filter impurities from the blood.

(b) They carry messages from the brain to the muscles.

(c) They pump blood to the heart.

(d) They carry blood to all parts of the body.

 

  1. Why does blood turn dark red as it circulates through the body?

(a) The oxygen in it is replaced with carbon dioxide.

(b) Proteins mix in the blood changing its colour

(c) Enzymes produced by different organs of the body dissolve in the blood

 

  1. What happens to blood when it is pumped into the thin-walled blood vessels of the lungs?

(a) Nothing; the lungs are just a place where blood goes through on its way back to the heart.

(b) Alveoli gets filled with blood

(c) Platelets are exchanged for red blood cells.

(d) Carbon dioxide is replaced with oxygen.

 

  1. What happens when blood clots in an undamaged blood vessel?

(a) Platelets stick to the edges of the cut and to one another forming a plug.

(b) The flow of blood to the tissues beyond the clot may be cut off.

(c) Would bleed to death.

 

  1. How many types of blood groups have been discovered by scientists?

(a) Four: Types- A, B, AB, and O     (b) Three: A, B, O

(c) Two: A, B                                         (d) One: Type "O"

 

Answer Key:

  1. (D)
  2. (C)
  3. (B)
  4. (C)
  5. (A)
  6. (B)
  7. (C)
  8. (D)
  9. (A)
  10. (D)
  11. (B)
  12. (A)