Transport of substances in animals and plants Worksheet-5

Transport of substances in animals and plants Worksheet-5

 

Multiple-Choice Questions:

  1. Pulse beat is measured in:

(a) heart              (b) vein                (c) nerve              (d) artery

 

  1. Thick muscular walls are present in:

(a) veins               (b) arterioles       (c) venules           (d) arteries

 

  1. The normal blood pressure in man is:

(a) 120/100 mm Hg                        (b) 80/120 mm Hg

(c) 100/80 mm Hg                          (d) 120/80 mm Hg

 

  1. The fluid that does not form clots is:

(a) lymph             (b) serum             (c) plasma           (d) blood

 

  1. The smallest blood vessel in the body is a:

(a) venule            (b) capillary         (c) vein                (d) vena cava

 

  1. Valves are present in:

(a) arterioles       (b) arteries          (c) capillaries       (d) veins

 

  1. Red blood cells are destroyed in the:

(a) heart              (b) spleen            (c) liver                (d) lungs

 

  1. The transport system of humans comprises of:

(a) Blood vessels, blood, and a four-chambered heart

(b) Blood vessels, blood, and a two-chambered heart

(c) Blood cells, lymph, and lymphatic vessels

(d) Lymph glands and blood

 

  1. See the picture carefully.

Which of the following statement holds true for a human heart?

(a) Right ventricle pumps blood into the pulmonary artery that takes the blood to the lungs for oxygenation.

(b) Right ventricle pumps blood into the pulmonary vein that takes the blood from the lungs for oxygenation.

(c) Left ventricle has thinner walls and it pumps blood to the farthest part of the body through the Aorta.

(d) Left ventricle has thicker walls and it pumps blood from the nearest part of the body through the Venule.

 

  1. Filtration of the blood takes place in these areas. Which of the following is it?

(a) large intestine                            (b) small intestine

(c) Nephrons                                    (d) Ureters

 

  1. Which of the following is not the part of the circulatory system?

(a) Blood vessels (b) Heart             (c) Blood              (d) Lungs

 

  1. Which of the following is responsible for blood clotting?

(a) Platelets         (b) Corpuscles     (c) Protein           (d) Plasma

 

  1. Walls are thickest in the:

(a) Left ventricle                              (b) Right atrium 

(c) Right ventricle                            (d) Left atrium

 

  1. Valves are present in:

(a) Veins              (b) Capillaries      (c) Arterioles       (d) Lungs

 

  1. The human body excretes wastes:

(a) Through the kidney                   (b) Through sweat

(c) Through exhaled air                   (d) Through all of these

 

Answer Key:

  1. (D)
  2. (D)
  3. (D)
  4. (B)
  5. (B)
  6. (D)
  7. (C)
  8. (A)
  9. (A)
  10. (C)
  11. (D)
  12. (A)
  13. (A)
  14. (A)
  15. (D)