English Olympiad Grammar Worksheet-56

The complete course of grammar Worksheet-56

 

  1. What type of sentence is the following?

As soon as I saw a snake,I ran away.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

 Abhinav Kumar won the Rising Star award and he received over Rs.50,000 in gift certificates.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

Madhuri, Amber and Kimmy taught me how to skate.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

If you are a surfer, you may enjoy skateboarding, for the sport is similar to surfing.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

Some scenes from the movie became scary for Alvin; consequently, he excused himself and ran to the lobby.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

At one point Avinash got severe hiccups and rushed out for some water.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

I think that many people in the audience left during the scariest scenes.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

I will make the salad if you will make the lemonade.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. Curtis, who is a three-year-old with an odd sense of humor, sometimes hides at strange places; yesterday I found him in the broom closet.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

What kinds of tricks does your dog do?

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

The person in the middle is my cousin Kimmy, and the one to her left is Uncle Sam.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. What type of sentence is the following?

As the team entered the lobby, the fans began to ask for its autograph.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound complex

 

  1. The following BOLD words are an example of which figure of speech?

He is as wise as an owl.

A. idiom             B. oxymoron     C. smile              D. hyperbole

 

  1. Identify the type of figurative language.

_____ is a two-or three-word phrase that contains opposite words or ideas.

A. paradox        B. quotation      C. oxymoron     D. idiom

 

Answer Key:

  1. C

  2. B

  3. B

  4. C

  5. C

  6. B

  7. C

  8. C

  9. D

  10. A

  11. B

  12. C

  13. C

  14. C