Waste water management Worksheet-1

Waste water management Worksheet-1

 

Multiple-Choice Questions:

  1. Which one of the following methods of waste management involves turning waste material into new items?

(a) Recycling       (b) Composting   (c) Incineration   (d) Landfill

 

  1. The quality of water in our streams is important in the prevention of pollution. Which one of the following factors is least important in keeping a high standard of water quality?

(a) Preventing run-off of fertilizers into streams.

(b) Reducing the amount of plastic wrapping on goods.

(c) Treatment of raw sewage.

(d) Drinking bottled water only.

 

  1. What type of pollution destroys beaches and kills birds and fish?

(a) Oil spillage                                  (b) Slurry            

(c) Factory waste                             (d) Sewage

 

  1. Which one of the following methods of waste management involves the burning of waste?

(a) Recycling       (b) Landfill           (c) Incineration   (d) Composting

 

  1. The management of waste is important in reducing pollution. Which one of the following is not considered a good method of waste management?

(a) Composting vegetable waste   (b) Burning waste in an incinerator

(c) The use of landfill sites              (d) Recycling of plastic and glass

 

  1. Pesticides, artificial fertilizers and acid rain are the main contributors to:

(a) noise pollution                           (b) water pollution

(c) soil pollution                              (d) air pollution

 

  1. Which one of the following is least likely to cause air pollution?

(a) The dumping of batteries in landfill sites.

(b) The burning of fossil fuels.

(c) The use of CFCs in aerosol sprays.

(d) The release of carbon monoxide (CO) when burning diesel.

 

  1. Recycling of waste is an important method of conservation. Which one of the following statements about recycling is incorrect?

(a) Biodegradable plastic bags are good for the environment.

(b) It is not economic to recycle metals.

(c) Glass bottles do not biodegrade in the environment.

(d) Garden waste can be recycled by composting.

 

  1. Which one of the following methods of waste management involves putting the waste into the ground?

(a) Landfill           (b) Composting   (c) Recycling        (d) Incineration

 

  1. The release of harmful waste into the environment is known as:

(a) pollution        (b) conservation (c) recycling        (d) waste management

 

  1. Which one of the following is not a good practice in helping to keep our water supplies clean?

(a) Having more plants in the garden to prevent run-off of fertilizer into nearby water sources.

(b) Turning the tap off when brushing our teeth.

(c)  Disposing of paint and oil down the drain.

(d) Using environment-friendly washing powder.

 

  1. Incineration is a most recent method of disposing of waste. Which one of the following is not an advantage of using incinerators for waste disposal?

(a) It does not require as much land space as a landfill.

(b) Incineration can be used to get rid of a large amount of waste.

(c) It does not produce any harmful products.

(d) It is very efficient in dealing with waste.

 

Answer Key:

  1. (A)
  2. (D)
  3. (A)
  4. (C)
  5. (C)
  6. (C)
  7. (A)
  8. (B)
  9. (A)
  10. (A)
  11. (C)
  12. (C)