Why do we fall ill Worksheet-6

Why do we fall ill Worksheet-6

 

  1. External factors causing disease are:-

A. Pathogens                                 B. pollutant

C. Allergens                                   D. All of these

 

  1. Recruitment of immune cells at the site of infection is known as:-

A. Immumisation                         B. Inflammation

C. Inactivation                              D. Interaction

 

  1. Pathogens causing disease can be killed by treating the patient with:-

A. Antibiotic                                  B. Medicines

C. Drugs                                         D. chemical compounds.

 

  1. The part of body attacked by HIV is:-

A. Respiratory system                 B. Digestive system

C. Immune system                       D. All systems of body

 

  1. Full form of AIDS is:-

A. Acquired Immune-deficiency syndrome

B. Acute Immune-deficiency syndrome

C. Activated Immune deficiency syndrome

D. Associated Immune deficiency syndrome

 

  1. Vaccines given prior to infection contain: -

A. Inactivated Antigen                B. Inactivated Antibody

C. Activated Antigen          D. Activated Antibody.

 

  1. A communicable disease is caused by:

A. Defective gene                          B. Metabolic disorder

C. Malnutrition                             D. Pathogen

 

  1. Clean drinking water is related to:

A. Personal Hygiene                    B. Public Hygiene

C. Economic status                      D. Social status

 

  1. Jaundice is a disease of:-

A. Liver              B. Stomach       C. Kidney           D. Intestine

 

  1. BCG is a vaccine used to prevent which of the following disease?

A. Tuberculosis                             B. Pneumonia

C. Chicken pox                              D. Polio

 

  1. BCG’s full form is Bacillus Calmatte Guerin. This vaccine is given so as to prevent the disease:-

A. Tuberculosis                             B. Cholera

C. Gout’s disease                          D. None of these

 

  1. _______ is the example of vectors.

A. Dog                                             B. Mosquito

C. House-fly                                   D. All of these

 

  1. If we live in crowded, less ventilated space, we are more likely to acquire _____ disease.

A. Water borne                             B. Air –borne

C. Vector                                        D. All of these

 

  1. Chose the wrong statement:

A. Cancer can be caused by genetic disorder.

B. Allergy is non-communicable disease.

C. Obesity is linked with overweight.

D. Peptic ulcer is caused by eating spicy food.

 

  1. Advantage of Vaccination is that:

A. It creates immunity in the body against pathogen

B. It prevents the entry of pathogen in our body.

C. It kills the pathogen.

D. All of these.

 

  1. Which of the following is a bacterial disease?

A. Typhoid                                     B. Common cold 

C. Chicken pox                              D. Influenza

 

  1. Anti – rabies vaccine contain:-

A. Prepared antibodies               B. Prepared antigen

C. Artificial Antigen                     D. Inactivated Antigen

 

Answer Key:

  1. C
  2. B
  3. A
  4.  C
  5. A
  6. A
  7. D
  8. B
  9. A
  10. A
  11. A
  12. D
  13. B
  14. D
  15. A
  16. A
  17. A