Work, Force & Energy Worksheet-7

Work, Force & Energy Worksheet-7

 

Multiple-Choice Question:

  1. When an atom bomb explodes it transforms _______ energy to heat.

(A) Nuclear                                             (B) Electrical

(C) Chemical                                          (D) Kinetic

 

  1. A car running at high speed has kinetic energy. Engine drives the wheels of the car. During combustion of fuel in the engine which energy transition is taking place?

(A) Potential to Heat Energy               (B) Potential to Kinetic Energy

(C) Kinetic to Chemical Energy          (D) Chemical to Heat Energy

 

  1. A pendulum bob swing back and forth. It has:

 

(A) Potential energy                    

(B) Kinetic energy

(C) Both kinetic and potential energy

 

  1. What is the energy possessed by a swinging pendulum when it is at its extreme position?

(A) Potential energy                    

(B) Kinetic energy

(C) None of these

 

  1. Pedaling a cycle is _____ type of force.

(A) Pull                        (B) Push                       (C) None of these

 

  1. Aryan is swimming in a pool. Is he doing any work?

(A) Yes                                                                (B) No

 

  1. An object has kinetic energy due to:

(A) Only mass                                                    (B) Its height   

(C) Its velocity                                                  (D) Both mass & velocity

 

  1. Shyam uncle is carrying a shopping cart in the mall. He is moving from left to right. Which type of force is he applying on the cart?

(A) Push                       (B) Pull                        (C) Both push and pull

 

  1. Fossil fuels are conventional sources of energy. When fossil fuels are burnt, _____ energy gets converted into _____ energy.

(A) Heat, chemical  

(B) Chemical, mechanical

(C) Chemical, heat

 

  1. Which of the following force holds the things on the ground?

(A) Gravitational force

(B) Electrostatic force

(C) Frictional force

 

  1. A force applied on an object in order to perform a task is known as:

(A) Load                       (B) Effort                     (C) Fulcrum

 

Answer Key:

(1)-(A); (2)-(D); (3)-(C); (4)-(C); (5)-(B); (6)-(A); (7)-(D); (8)-(C); (9)-(C); (10)-(A); (11)-(B)