Control and coordination Worksheet-11

Control and coordination Worksheet-11

 

  1. Medulla oblogata, pons and mid brain are together known as

A. Hind brain                                B. Hypothalamus

C. Cerebrum                                  D. Cerebellum

 

  1. The uppermost region of brain stem is

A. Thalamus                                  B. Hypothalamus

C. Diencephalon                           D. Pons

 

  1. The number of spinal nerves in human beings are

A. 26 pairs         B. 29 pairs         C. 31 pairs         D. 39 pairs

 

  1. Number of cranial nerves in man are

A. 10 pairs         B. 11 pairs                   C. 12 pairs         D. 14 pairs

 

  1. It is bridge between nervous system and endocrine system

A. Hypothalamus

B. Pituitary

C. Thalamus

D. Both Pituitary and Thalamus

 

  1. Which of the following is structural and functional unit of nervous system?

A. Axon              B. Neuron          C. Osteocyte      D. Neuroglia

 

  1. The largest part of the brain is:

A. Cerebrum                                  B. Medulla oblongata

C. Cerebellum                               D. Corpora quadrigemina

 

  1. Membrane covering the brain and spinal cord is called :

A. White matter                            B. Arachnoid layer

C. Meninges                                   D. Gray matter

 

  1. Hypothalamus is the principal intermediary between :

A. Nervous system and muscles

B. Endocrine system and chromatophores

C. Nervous system and endocrine system

D. Nervous system and the conscious state of the body

 

  1. Which of this process is found in animals only?

A. Nervous control                       B. Hormonal control

C. Respiration                               D. Diffusion

 

  1. Body coordination is maintained by :

A. Circulatory system

B. Nervous system

C. Endocrine system

D. Both Nervous system and Endocrine system

 

  1. Meninges surround the :

A. Brain                                          B. Spinal cord

C. Both                                            D. None

 

  1. Cerebrum is located in part of brain:

A. Lower side                                B. Extension of brain

C. Fore-front                                 D. None

 

  1. Fluid present in the spinal cord is :

A. Spinal fluid                               B. Lymph

C. Cerebrospinal fluid                 D. Plasma

 

Answer Key:

  1. A
  2. D
  3. C
  4. C
  5. A
  6. B
  7. A
  8. C
  9. C
  10. A
  11. D
  12. C
  13. C
  14. C