Improvement of food resources Worksheet-7

Improvement of food resources Worksheet-7

 

  1.  Which one of the following fish is a bottom feeder?

A.  Rohus           B.  Mrigals        C. Grass carps  D. Catlas

 

  1.  Which one of the following nutrients is not available in fertilizers?

A. Nitrogen                                    B. Phosphorus

C. Iron                                             D. Potassium

 

  1. Which of the following statement is not correct?

A.  Hybridisation means crossing between genetically similar plants

B.  Cross between two varieties is called as inter varietal hybridisation

C. Introducing genes of desired character into a plant gives genetically modified crop

D. Cross between plants of two species is called as inter specfic hybridisation

 

  1. Weeds compete with the crops in a field for:

A.  Food             B.  Space            C.  Light             D. All of these

 

  1. Which of the following cattle feed contains high level of protein?

A. Roughage                                  B. Concentrate

C. Straw                                          D. All of these

 

  1.  Which of the following an oil yielding plant?

A. Lentil                                          B. Sunflower

C. Cauliflower                               D. Hibiscus

 

  1.  Which of the following is an example of fodder crop?

A. Oats               B.  Lentil            C. Castor            D. Soyabean

 

  1. Trait Dwarfness is selected in cereals because they:

A. Consume less nutrients.

B. Are easy to harvest.

C. Give good fodder to cattles.

D. Show disease-resistance.

 

  1. Which of the following type of fish culture is practiced with five or six species of fish having different food habits in a single fishpond?

A. Mariculture                              B. Composite fish culture

C. Capture fishing                        D. Pisciculture

 

  1. Italian bees are selected because:

A. they have high honey collection capacity

B. they stay n hive for long period of time

C. They breed very well

D. all of these

 

  1.  Oysters are cultivated for pearls through:

A. Capture farming                      B. Culture fishery

C. Composite fishery                   D. Inland fishery

 

  1.  which of the following group contains onl kharif crops?

A. paddy, soyabean, maize, cotton

B. paddy, maize, mustard, green gram

C. wheat, maize, mustard, green gram

D. paddy, linseed, maize, cotton

 

  1. Infection caused by flukes in cattle damages the:

A. Skin                                            B.  Stomach

C. Liver                                           D. All of these

 

  1. Which of the following statement is true?

A. Exotic breeds of cattle are selected for long lactation periods

B. Local breeds of cattle are selected for long lactation periods

C. Exotic breeds of cattle are selected for high resistance for diseases

D. Local breeds of cattle are selected for low resistance for diseases

 

  1. in mollusca, shell is made up of:

A. calcium carbonate                  B. calcium pectate

C. Chitin                                         D. Cellulose

 

Answer Key:

  1. B
  2. C
  3. A
  4. D
  5. B
  6. B
  7. A
  8. A
  9. B
  10. D
  11. A
  12. A
  13. C
  14. A
  15. A