Sound Worksheet-4

Sound Worksheet-4

 

  1. Which of the following can produce longitudinal waves as well as transverse waves under different conditions?

A. water                                          B. TV transmitter

C. slinky                                          D. tuning fork

 

  1. In SONAR we use :

A. ultrasonic waves                      B. infrasonic waves

C. radio waves                               D. audible sound waves

 

  1. When we change a feeble sound to a loud sound, we increase its :

A. frequency                                  B. amplitude

C. velocity                                       D. wavelength

 

  1. Which kind of sound is produced in an earthquake before the main shock wave begins?

A. ultrasound                                B. infrasound

C. audible sound                           D. none of  these

 

  1. Before playing the orchestra in a musical concert, a satirist tries to adjust the tension and pluck the strings suitably. By doing so he is adjusting :

A. intensity of sound only

B. amplitude of sound only

C. frequency of the sitar string with the frequency of other musical instruments

D. loudness of sound

 

  1. 'Note' is a sound :

A. of a mixture of several frequencies

B. of mixture of only two frequencies

C. of a single frequency

D. always unpleasant to listen to

 

  1. A key of mechanical piano is first struck gently and then struck again but much harder this time. In the second case :

A. sound will be louder but pitch will not be different

B. sound will be louder and the pitch will also be higher

C. sound will be louder but pitch will be lower

D. both loudness and pitch will remain unaffected

 

  1. One of the following can hear infrasound.

A. Dog                                             B. Bat

C. Rhinoceros                                D. Humans

 

  1. An echo-sounder in a trawler (fishing boat) receives an echo from a shoal of fish 0.4 s after it was sent. If the speed of sound in water is 1500 m/s, how deep is the shoal?

A. 150 m            B. 300 m           C. 600 m           D. 7500 m

 

  1. The speed of highly penetrating ultrasonic waves is :

A. lower than those of audible sound waves

B. higher than those of audible sound waves

C. much higher than those of audible sound waves

D. same as those of audible sound waves

 

  1. The ultrasound waves can penetrate into matter to a large extent because they have :

A. very high speed                        B. very high frequency

C. very high wavelength              D. very high amplitude

 

  1. The frequencies of four sound waves are given below. Which of these sound waves can be used to measure the depth of sea by the echo method?

A. 15,000 Hz                                 B. 10 kHz

C. 50 kHz                                       D. 10,000 Hz

 

  1. Which of the following frequency of sound can be generated by a vibrating simple pendulum as well as by the vibrating vocal cords of a rhinoceros?

A. 5 kHz                                          B. 25Hz

C. 10 Hz                                          D. 15,000 Hz

 

  1. Which of the following device does not work on the multiple reflections of sound waves?

A. stethoscope                               B. hydrophone

C. soundboard                              D. megaphone

 

  1. What type of waves are generated by SONAR device fixed to a fishing ship?

A. water waves                              B. radio waves

C. sound waves                             D. infrared waves

 

  1. We can distinguish between the musical sounds produced by different singers on the basis of the characteristic of sound called :

A. frequency     B. timbre           C. pitch              D. loudness

 

  1. At 20°C, the minimum distance of a person from a sound reflecting surface to hear an echo is :

A. 12.2 m           B. 17.2 m           C. 15.2 m           D. 34.4 m

 

Answer Key:

  1. C

  2. A

  3. B

  4. B

  5. C

  6. C

  7. A

  8. C

  9. B

  10. D

  11. B

  12. C

  13. C

  14. B

  15. C

  16. C

  17. B