Life Processes Worksheet-25

Life Processes Worksheet-25

 

Multiple Choice questions:

  1. In a typical leaf, photosynthesis occurs mainly in

(a) Chorenchyma                         (b) Epidermis

(c) Cuticle                                      (d) Complex tissue

 

  1. During light phase, light energy is assimilated in the form of:

(a) ATP                                          (b) NADPH

(c) Both (a) and (b)                      (d) none of the above

 

  1. A cell that lacks chloroplast does not                  

(a) Evolve CO2                              (b) Liberate Oxygen

(c) Require water                         (d) Utilize carbohydrates

 

  1. Photosynthesis takes place in             

(a) Chloroplast                              (b) Centriole

(c) Nucleus                                     (d) endoplasmic reticulum

 

  1. Which of the following gas is used in photosynthesis?

(a) Oxygen                                     (b) Hydrogen

(c) Nitrogen                                   (d) Carbon dioxide

 

  1. The process of photosynthesis occurs by

(a) carbondioxide and water

(b) Carbondioxide, water and chlorophyll

(c) water, chlorophyll, sunlight

(d) water, carbon dioxide, chlorophyll and sunlight

 

  1. The process in which light energy is converted into chemical energy is called

(a) Photorespiration                    (b) Photosynthesis

(c) Photophosphorylation          (d) Phototropism

 

  1. Oxygen evolved during photosynthesis comes from

(a) CO2                                           (b) H2O

(c) CO2 and H2O                           (d) salts

 

  1. The first step in photosynthesis is

(a) Ionization of water                 (b) Fixation of CO2

(c) Formation of ATP                   (d) Excitation of chlorophyll

 

  1. Chlorophyll molecule appears green because it

(a) Reflects green                         (b) Absorbs green

(c) Absorbs blue and red            (d) Transmits blue and red

 

  1. The rate of photosynthesis is highest during:

(a) Early morning                         (b) late evening

(c) Noon                                          (d) Night

 

  1. Role of oxygen in photosynthesis is as a:

(a) Reactant                                  (b) Product

(c) By product                               (d) Catalyst

 

Answer Key:

  1. (a)
  2. (c)
  3. (b)
  4. (a)
  5. (d)
  6. (d)
  7. (c)
  8. (b)
  9. (d)
  10. (a)
  11. (c)
  12. (c)