Measurement and motion Worksheet-2

Measurement and motion Worksheet-2

 

Fill in the blanks:

  1. MKS stands for ___________.
  2. We use ________unit to express interplanetary distances.
  3. The space occupied by a substance i.e. solid, liquid or gas is called________.
  4. _______ is the length of the outstretched arms.

 

Multiple -Choice Question (One Option Correct):

  1. Which of the following can’t be the unit of area?

(A) Cubic meter                               (B) Square feet

(C) Square kilometer                       (D) Square meter

 

  1. The systems used to measure mass, length and time are:

(A) FPS system    (B) CGS system   (C) MKS system  (D) All of these

 

  1. W Which of the following is not the submultiples or part of metre?

(A) Hectometer   (B) Centimetre    (C) Millimeter     (D) Micrometer

 

  1. What is the most appropriate unit to measure the thickness of a book?

(A) Millimeter     (B) Centimetre    (C) Metre             (D) Decimeter

 

  1. We should measure the distance between two cities in:

(A) Meter             (B) Kilometer       (C) Centimeter    (D) Feet

 

  1. A Spring balance measures the:

(A) Mass of a body                          (B) Weight of a body

 

  1. Which of the following is the biggest unit to measure length?

(A) Meter             (B) Kilometer       (C) Feet                (D) Mile

 

  1. Which of the following is NOT the correct equipment to measure length of a body?

(A) Ruler                                           (B) Meter rod

(C) Measuring tape                         (D) Spring balance

 

  1. The type of motion in which all parts of an object move the same distance in a given time is known as:

(A) Non periodic                              (B) Rotational motion

(C) Periodic motion                         (D) Translation motion

 

  1. A motion that repeats itself after fixed intervals of time is called:

(A) Periodic         (B) Rotational      (C) Translational (D) Non periodic

 

  1. The motion exhibited by the ball rolling down an inclined plane is:

(A) Rotational                                  (B) Periodic

(C) Non periodic                              (D) None of these

 

  1. The nature of motion of the pulley in the picture shown is:

(A) Rotational     (B) Rectilinear     (C) Periodic         (D) None of these

 

  1. Ravi covers a given distance faster than Kavi. To compare their speed which physical quantity/quantities are involved?

(A) Time only      (B) Length only   (C) Time & length (D) None of these

 

  1. Height of the block as shown in the figure is:

(A) 2.3 cm           (B) 1.3 cm            (C) 0.3 cm            (D) 3.3 cm

 

  1. A unit which always has the same measure for every person is:

(A) Meter                                          (B) Fixed unit

(C) Constant unit                             (D) Standard unit

 

  1. Match the following:

 

  1. Match the following:

 

True/False:

  1. Cubit is the distance between the tip of the middle finger and the elbow.

 

Answer key:

  1. Meter kilogram second
  2. Astronomical
  3. Volume
  4. Fathom
  5. (A)
  6. (D)
  7. (A)
  8. (B)
  9. (D)
  10. (B)
  11. (D)
  12. (D)
  13. (D)
  14. (A)
  15. (A)
  16. (A)
  17. (C)
  18. (B)
  19. (D)
  20. 1-c, 2-a, 3-d, 4-e, 5-b
  21. 1-c, 2-d,3-b, 4-a
  22. True