Reproduction in plants Worksheet-7

Reproduction in plants Worksheet-7

 

Multiple-Choice Questions:

  1. Which part of a flower protects seeds and sometimes aids in the dispersal of seeds?

(a) Petals             (b) Fruits              (c) Stamens         (d) Pistils

 

  1. Which of the following is the correct sequence?

(a) pollination, fertilization, germination

(b) fertilization, germination, pollination

(c) pollination, germination, fertilization

(d) fertilization, pollination, germination

 

  1. After fertilization, the fertilized ______ becomes the seed and the ______ becomes the fruit of the plant.

(a) ovary, ovule                               (b) pistil, stamen

(c) stamen, pistil                              (d) ovule, ovary

 

  1. Each type of food is associated with a particular organ of a flowering plant. Wheat, rice, corn, and apple are the:

(a) Fruits              (b) Roots              (c) Leaves            (d) Stems

 

  1. When a seed is in a resting state, it is:

(a) Growing         (b) Sprouting       (c) Dormant        (d) a spore

 

  1. Tiny grains that make seeds when combined with a flower's eggs are called:

(a) Pollen             (b) Petals             (c) Sepals             (d) Pistils

 

  1. Which of the following plant does not produce the seed?

(a) apple tree      (b) Fern                (c) Conifer           (d) Rose

 

  1. The largest group of plants that make seeds are:

(a) Conifers                                      (b) Mosses          

(c) flowering plants                         (d) Ferns

 

  1. Seeds are scattered by:

(a) pollen and burrs                        (b) fires and ice storms

(c) insects, wind, and water           (d) spore cases

 

  1. The tiny part of all seeds that can grow into a new plant is the:

(a) Ovule             (b) Ovary             (c) Embryo          (d) Pistil

 

  1. A tree that has flowers without petals is:

(a) a willow tree                              (b) an apple tree

(c) an orange tree                            (d) a peach tree

 

  1. The colourful parts of flowers that protect the floral parts and where the seeds produce are called:

(a) Sepals             (b) Pistils             (c) Petals             (d) Stamens

 

  1. What happens when a bean seed grows?

(a) The stem of the new bean plant pushes the seed upward.

(b) The bean grows completely underground.

(c) The new bean plant does not push the seed upward.

(d) Nothing, bean seeds need to be soaked in water first.

 

  1. How flowering plants that do not have all four parts produce seeds?

(a) They have two stamens and two pistils on one flower.

(b) The birds help them.

(c) They can't.

(d) They have two kinds of flowers. One has a stamen and one has a pistil.

 

  1. The bottom part of the pistil where the seeds are formed is called the:

(a) Sepal              (b) Embryo          (c) Ovary             (d) Pistil

 

Answer Key:

  1. (B)
  2. (A)
  3. (D)
  4. (A)
  5. (C)
  6. (A)
  7. (B)
  8. (C)
  9. (C)
  10. (C)
  11. (A)
  12. (C)
  13. (A)
  14. (D)
  15. (C)