Force and pressure Worksheet-5

Force and pressure Worksheet-5

 

  1. The pressure on an object _____ with the increase in altitude from Earth surface.

A. Increases                                   B. decreases

C. remains same                           D. none

 

  1. The resistance to motion experienced between two sliding objects is

A. Gravitational                            B. Electrostatic

C. Friction                                      D. Magnetic

 

  1. The force with which objects pull each other is

A. Gravitational                            B. Electrostatic

C. Friction                                      D. Magnetic

 

  1. The force that makes the Earth move around the sun

A. Gravitational                            B. Electrostatic

C. Friction                                      D. Magnetic

 

  1. The force that enables a rolling body to stop

A. Gravitational                            B. Electrostatic

C. Friction                                      D. Magnetic

 

  1. The unit of force is

A. Pascal                                         B. Newton

C. Newton/m2                               D. Dm2

 

  1. The unit of pressure is

A. Pascal            B. Newton         C. Newton/m    D. Dm2

 

  1. Which of the following is used to measure atmospheric pressure?

A. Manometer                               B. Barometer

C. Thermometer                           D. Ammeter

 

  1. Pressure is directly proportional to ____ and inversely proportional to ____.

A. Area and force                         B. Volume and force

C. Force and area                         D. Force and volume

 

  1. High heeled shoes apply ____ pressure than the flat ones.

A. More              B. Less                C. Same             D. none

 

  1. If the force of 2N is applied on an area of 2m2 then the pressure is

A. 1,00,000 Pa                              B. 1,000,000 Pa

C. 1000 Pa                                     D. 1 Pa

 

  1. Atmospheric pressure is due to weight of

A. Our body      B. air                   C. earth              D. none

 

  1. In order to stop a moving object the force applied should be

A. Of same magnitude                B. In same direction

C. In opposite direction              D. None

 

Answer Key:

  1. B

  2. C

  3. A

  4. A

  5. C

  6. B

  7. A

  8. B

  9. C

  10. A

  11. D

  12. B

  13. C