Life Processes Worksheet-37

Life Processes Worksheet-37

 

Multiple Choice Questions:

  1. The rate of heart beat per minute in a normal man is: -

(a) 60–70          (b) 70–80         (c) 80–90           (d) 90–100

 

  1. The amount of water present in blood plasma is: -

(a) 60%              (b) 70%              (c) 80%              (d) 90%

 

  1. Which of the following fields deal with the study of heart: -

(a) Cardiology                              (b) Endocrinology

(c) Pathology                                 (d) Hematology

 

  1. Which of the following membrane forms outer boundary of heart?

(a) Pleural membrane                 (b) Peritoneum

(c) Pericardium                            (d) Pericranium

 

  1. Heart is four chambered in:-

(a) Reptiles                                   (b) Amphibian

(c) Mammals                                (d) Fishes

 

  1. Double circulation of blood in heart is not observed in      

(a) Birds                                         (b) Fishes

(c) Human beings                        (d) Crocodile

 

  1. Which of the following blood vessels leave the heart?

(a) Superior vena cava                (b) Coronary sinus

(c) Inferior vena cava                  (d) Systemic aorta

 

  1. Conducting tissues in plants are

(a) Xylem                                       (b) Phloem

(c) Both (a) and (b)                     (d) Nether (a) nor (b)

 

  1. Xylem tissues transport the material in which direction?

(a) All direction                             (b) Upward direction

(c) Downward direction             (d) Lateral direction

 

  1. Which of the following material is transported by phloem tissue in plants?

(a) Water and minerals               (b) Only water

(c) Food and hormones               (d) Only food

 

  1. Which of the following material is transported by xylem tissue in plants?

(a) Water and minerals               (b) Only water

(c) Food and hormones              (d) Only food

 

  1. The suction pull for upward movement of water in xylem is created by the process: -

(a) Photosynthesis                       (b) Photorespiration

(c) Absorption                               (d) Transpiration

 

  1. Which of the following is not a component of xylem tissue in plants?

(a) Sieve tube    (b) Tracheids    (c) Vessels         (d) Fiber

 

  1. Which of the following is a component provides mechanical strength to phloem tissue?

(a) Sieve tube                                (b) Companion cells

(c) Fibers                                       (d) Parenchyma

 

Answer:

  1. (b)

  2. (d)

  3. (a)

  4. (c)

  5. (c)

  6. (b)

  7. (d)

  8. (c)

  9. (b)

  10. (c)

  11. (a)

  12. (d)

  13. (a)

  14. (c)