Science-Interactive-Quizzes-Part-IV



Works great on smartphone, iPhone, i-pad & any android devices ... so learn any time any where !!!

Interactive quizzes & worksheets on human body for grade-4 olympiad science students.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions

Human Body Worksheet-18

 

  1. The given figure is of human skeletal system. At which joint (P, Q, R and S) can the movement be only like the opening and closing of a door?

A. P                     B. Q                     C. R                     D. S.

 

  1. The figure below shows the human digestive system. In which part is food digested and passed into the blood vessel?

A. P                     B. Q                     C. R                     D. S.

 

  1. The organ illustrated in the following image is the ____.

A. Heart             B. Lungs            C. Kidneys         D. Stomach

 

  1. Which of the following organ helps us in speech?

A. Wind pipe     B. Lungs            C. Blood             D. Larynx

 

  1. The function of hair inside our nose is to _____.

A. Regulate the temperature of air

B. Filter dirt particles

C. Control the amount of air going in

D. Make it look beautiful

 

  1. Germs present in water can be killed by ____.

A. Boiling                    B. Decantation

C. Filtration                D. Condensation

 

  1. Raju buried a dead rat under the soil. When he dug up one year later, he found that it had decayed. Which of the following is responsible for the decay?

A. Bacteria         B. Virus              C. Teeth             D. Enamel

 

  1. The acid produced by the reaction between plaque and sugar damage ____.

A. Enamel          B. Bones             C. Mouth           D. Stomach

 

  1. Which of the following is not a microbe?

A. Bacteria        B. Fungi             C. Plaque           D. Protozoa

 

  1. Match the following:

A. 1 – a, 2 – c, 3 – d, 4 – d         B. 1 – d, 2 – c, 3 – a, 4 – b

(G) 1 – c, 2 – d, 3 – b, 4 – a       D. 1 – d, 2 – c, 3 – b, 4 – a

 

  1. Small pox is caused by ___.

A. Plaque           B. Teeth             C. Dentine         D. Microbes

 

  1. Which of these are considered as tiny one-celled plants?

A. Fungi             B. Viruses          C. Protozoa       D. Bacteria

 

  1. Penicillin is obtained from ____.

A. Bacteria        B. Viruses          C. Fungi             D. Yeast

 

  1. The layer(s) of tooth is/are ___.

A. Enamel         B. Dentine         C. Cavity            D. Both A and B

 

  1. Identify the tooth shown in the figure.

A. A canine tooth                          B. An incisor tooth

C. A premolar tooth                     D. A molar tooth

 

  1. The teeth that are well developed in carnivores are ____.

A. Incisors         B. Canines         C. Premolars    D. Molars

 

  1. Which of these are used to make bread and cakes fluffy?

A. Bacteria        B. Viruses          C. Protozoa       D. Yeasts

 

Answer Key:

(1)–B; (2)–D; (3)–A; (4)–D; (5)–B; (6)–A; (7)–A; (8)–A; (9)–C; (10)–B; (11)–D; (12)–D; (13)–C; (14)–D; (15)–D; (16)–B; (17)–D