Our environment Worksheet-3

Our environment Worksheet-3

 

  1. The ultimate source of energy in an ecosystem is

A. Glucose                                      B. Green plants

C. Sunlight                                     D. Protein

 

  1. In a forest ecosystem green plants are

A. Primary producers                  B. Primary consumers

C. Consumers                                D. Decomposer

 

  1. A pond is

A. A natural ecosystem

B. A biome

C. An artificial ecosystem

D. A community of plants and animals only

 

  1. A food chain starts with

A. Photosynthesis                         B. Respiration

C. Decay                                         D. Nitrogen fixation

 

  1. Ecosystem comprises both biotic and abiotic components. Biotic components of an ecosystem consists of

A. Producers                                  B. Consumers

C. Decomposers                           D. All of these

 

  1. In a natural ecosystem, decomposers include

A. Parasitic algae                         B. Bacteria and fungi

C. Macroscopic animals             D. All of these

 

  1. Green plants of an ecosystem are called

A. Producers                                  B. Consumers

C. Decomposers                           D. None of these

 

  1. Which of the following is the trophic level of humans in an ecosystem?

A. Herbivore     B. Carnivore     C. Omnivore     D. Producer

 

  1. Herbivore utilise how much energy from the food they got to build their body

A. 10 %               B. 20 %              C. 33 %               D. 50 %

 

  1. Which of the following chemicals is responsible for the reduction of ozone content of the atmosphere?

A. NO2                   B. SO2                   C. CO2                   D. CFC

 

  1. Which of the following constitute a food-chain?

A. Grass, wheat and mango.      B. Grass, goat and human.

C. Goat, cow and elephant.        D. Grass, fish and goat.

 

  1. Which of the following are environment-friendly practices?

A. Carrying cloth-bags to put purchases in while shopping.

B. Switching off unnecessary lights and fans.

C. Walking to school instead of getting your mother to drop you on her scooter.

D. All of these

 

Answer Key:

  1. C

  2. A

  3. A

  4. A

  5. A

  6. B

  7. A

  8. C

  9. A

  10. D

  11. B

  12. D