Physical and chemical changes Worksheet-2

Physical and chemical changes Worksheet-2

 

Multiple-Choice Question:

  1. Which of the following is an example of chemical change?

(A) Filling up a balloon with hot air

(B) Taking a glass of water and freezing it by placing it in the freezer

(C) A plant makes its food in presence of sunlight i.e photosynthesis

(D) Your dog ripping up your homework.

 

  1. Which of the following is an example of a physical change?

(A) Rusting of metal                        (B) Tarnishing of Silver

(C) Boiling of Water                        (D) Boiling of Water

 

  1. Which of the following is a physical change?

(A) Oxidation of iron

(B) Aluminium metal is pounded into thin sheets

(C) Rusting of copper

(D) Chewing of a candy

 

  1. A physical change is named so because:

(A) Only change in physical properties takes place

(B) Energy transfer takes place

(C) It is reversible

(D) All of these

 

  1. Condensation of steam is a:

(A) Physical change                        

(B) Physical change

(C) Both of these

 

  1. Spoiling of food is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) Both of these

 

  1. Boiling an egg is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) None of these

 

  1. Transparent substances become cloudy. It is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) Both of these

 

  1. Rusting of iron is fastened in the presence of:

(A) Pure water                                 (B) Sweet water

(C) Saline water                               (D) None of these

 

  1. A sample of liquid in a narrow tube expands as its temperature increases:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) Both of these

 

  1. An image develops on photographic film exposed to light is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) None of these

 

  1. Crystallization is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) Both of these

 

Answer key:

  1. (C)
  2. (C)
  3. (B)
  4. (D)
  5. (A)
  6. (B)
  7. (B)
  8. (B)
  9. (C)
  10. (A)
  11. (B)
  12. (C)