Solids, Liquids & Gases Worksheet-1

Solids, Liquids & Gases Worksheet-1

 

Multiple-Choice Question:

  1. Why do solids have fixed shape?

(A) The particles are tightly packed in a rigid pattern

(B) The particles are not so tightly packed and can move

(C) The particles are far away from each other and can move freely

 

  1. Ravi filled the container with water up to the rim (edge) and kept some stones in it. Which of the following was observed by him?

(A) Stones settled down at the bottom and the water overflowed

(B) Stones float on the water

(C) None of these

 

  1. Which of the following statement is incorrect?

(A) Solids have definite shape

(B) Solids can flow from one place to other

(C) Solids have definite volume

 

  1. Equal amount of water was filled in all the containers and kept under the Sun. In which of the following container the rate of evaporation was faster?

(A)                   (B)                   (C)

  1. The figure shows the arrangement of molecules in:

(A) Solid                      (B) Liquid                   (C) Gas

 

  1. The figure shows the arrangement of molecules in:

(A) Gas                        (B) Solid            (C) Liquid

 

Look at figure carefully and answer the Q.7-Q.10

  1. In which of the following container, the molecules of the matter are tightly packed?

(A) A                             (B) B                             (C) C

 

  1. In which of the following container, the molecules of matter are far away from each other?

(A) A                             (B) B                             (C) C

 

  1. Expansion occurs in the container:

(A) A                             (B) B                             (C) C

 

  1. Contraction occurs in the container:

(A) A                             (B) B                             (C) C

 

  1. What do we observe when we keep a metal bowl (katori) filled with the milk on the steel plate kept on the pan of boiling water?

(A) The steam coming out of the water heats up the milk only

(B) The steam coming out of the water heats up the plate only

(C) The steam coming out of the water heats up both the plate and the milk

 

Answer Key:

(1)-(A); (2)-(A); (3)-(B); (4)-(C); (5)-(A); (6)-(C); (7)-(C); (8)-(A); (9)-(A); (10)-(C); (11)-(C)