Fibre to fabric Worksheet-2

Fibre to fabric Worksheet-2

 

Multiple-Choice Questions:

  1. Which of the following describes moulting?

(a) The resting stage in the life cycle of a silkworm

(b) Change in appearance during the different stages in the life cycle of a silkworm

(c) Spinning of cocoon

(d) Casting off of old skin

 

  1. Spiders make their webs of silk. Which of the following are the characteristics of these webs?

(i) It is five times stronger than steel

(ii) It is water proof

(iii) It is stretchable

(iv) It attracts insects

(a) (i) & (ii)           (b) (ii) & (iii)         (c) (i), (ii) & (iii)    (d) All of these

 

  1. The children employed in the silk industry face certain problems that include respiratory disorders, hearing problems, blisters and open wounds, etc. What do you think is the main cause of their respiratory problems?

(a) Cramped, damp, dark and poorly ventilated work space

(b) Loud, deafening music-playing in the background

(c) Inhalation of vapours from the boiling cocoons and the diesel used to run machines.

(d) Checking of the hot water to see whether the silk threads have loosened enough to be removed from the cocoons.

 

  1. The properties below describe which of the following fabrics?

Cool to wear, Absorbs water easily, Soft to touch, Creases easily, Can be washed and ironed easily

(a) Cotton            (b) Silk                 (c) Wool              (d) Nylon

 

  1. Which fabric particularly needs to be stored with an insect repellent?

(a) Cotton shirts  (b) Silk sarees      (c) Nylon socks   (d) Sweaters

 

  1. Which fabric can be used to put off fire in case of an emergency?

(a) Cotton bedsheet                        (b) Silk saree

(c) Woollen blanket                        (d) All of these

 

  1. Your mother goes to buy a woollen shawl from the market. The shopkeeper takes out a small strand of yarn from the shawl and burns it. It smells like a burning plastic. Will it be a good decision to buy this shawl and why?

(a) Yes, as it is a characteristic of pure wool

(b) No, as it is a characteristic of synthetic yarn

(c) Yes, as it is a characteristic of pure silk

(d) No, as it is a characteristic of cotton

 

  1. Wool industry is an important means of livelihood for many people in our country. But sorter's job is risky as sometimes they get infected by a ______ called ______ which leads to a fatal lung disease called sorter's disease.

(a) Bacterium, Bacillus anthracis   (b) Bacterium, E.coli

(c) Fungus, Salmonella                   (d) Virus, Vibrio anthracis

 

  1. Choose among the following a country where silk industry began and a country which leads the world in silk production?

(a) China and India                          (b) India and China

(c) India and India                           (d) China and China

 

  1. Select the correct option from the following table:

(a) Lohi – Brown fleece – Himachal Pradesh

(b) Rampur bushair – Coarse wool – Uttar Pradesh

(c) Nali – For hosiery – Gujarat

(d) Bakahrwal – For woollen shawls – Jammu and Kashmir

 

  1. Which of the following two terms are related to silk production?

(a) Sericulture and floriculture       (b) Floriculture and moriculture

(c) Apiculture and Silviculture       (d) Sericulture and Moriculture

 

  1. Which of the fibres obtained from fleece of sheep are used for making wool?

(a) The coarse beard hair                (b) The soft under-hair close to skin

(c) Both of these                              (d) None of these        

 

  1. Find the odd one out among the following animals on the basis of type of fibres obtained from them.

(a) Llama             (b) Camel             (c) Silk moth       (d) Goat

 

Answer key:

  1. (D)
  2. (C)
  3. (C)
  4. (A)
  5. (D)
  6. (C)
  7. (B)
  8. (A)
  9. (D)
  10. (D)
  11. (D)
  12. (B)
  13. (C)