Fun with magnets Worksheet-4

Fun with magnets Worksheet-4

 

Multiple-Choice question:

  1. What do we call the ends of magnets where the magnetic effects are strongest?

(a) Poles              (b) Hole               (c) Ends                (d) Corners

 

  1. Which material is attracted to a magnet?

(a) Wood             (b) Steel               (c) Zinc                 (d) Aluminium

 

  1. Which material is not attracted to a magnet?

(a) Cobalt            (b) Iron                (c) Aluminum       (d) Steel

 

  1. Which of these is true about the Earth's magnetic field?

(a) It stretches out into space        (b) It keeps the moon in orbit

(c) There is no magnetic field         (d) It is only found in the centre

 

  1. Which of these has a magnet inside it?

(a) Electric motor                            (b) Clarinet

(c) Candle                                         (d) Spring

 

  1. The best way to magnetize a steel pin is to:

(a) strike it with a magnet              (b) heat it

(c) put it in water                            (d) hit it with a magnet

 

  1. What is the best evidence that Earth has a magnetic field?

(a) Earth’s oceans have currents.

(b) Winds blow from east to west.

(c) A compass needle lines up with it.

(d) All things fall toward Earth’s center.

 

  1. See the diagram below:

\\server\home\Simran\MY WORK\OXFORD 6\IMAGES\Fun with magnets\diagram g.jpg

The N-pole of a bar magnet is brought near end A of an object that has similar size and shape of a bar magnet. If end A of the object is attracted to the N-pole of the magnet, we can conclude that :

(a) If object is a bar magnet then A is the South-pole

(b) If object is a bar magnet then A is the North-pole

(c)  If object is not a bar magnet then object is some non-magnetic substance

(d) None of these

 

  1. The most likely reason magnets stick to refrigerator doors is because they are attracted towards with:

(a) Door paint

(b) Iron sheet in the doors

(c) Plastic or ceramic coating on the doors

 

  1. _____ has made important contributions in the field of electromagnetism.

(a) Michael Faraday                        (b) Maglev

(c) Sir Humphry Davy                     (d) Magnese

 

  1. Electromagnets are special types of magnets in which the magnetism is produced by:

(a) Frictional force                           (b) Magnetic force

(c) Hydro Electricity                        (d) Electric current

 

Answer Key:

  1. (a)
  2. (b)
  3. (c)
  4. (a)
  5. (a)
  6. (a)
  7. (c)
  8. (a)
  9. (b)
  10. (a)
  11. (d)